Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Noten supergezond voor het hart

Walnoten hebben een gunstige uitwerking op het hart- en bloedvatenstelsel. Er komen minder hartziekten voor bij patiënten die geregeld walnoten en de olie ervan op het dieet zetten. Walnoten hebben een gunstige uitwerking op het hart- en bloedvatenstelsel. Er komen minder hartziekten voor bij patiënten die geregeld walnoten en de olie ervan op het dieet zetten.

 

Wie goede genen heeft mag zich gelukkig prijzen, want die beschikt over een betere gezondheid en een mooier perspectief. Maar de genen zeggen niet alles. Ook de levenswijze heeft een heel belangrijke invloed op onze gezondheid. Zo is het duidelijk dat roken, alcohol en ongezond voedsel de goede genen kunnen overvleugelen en ondanks de mooie start, het leven toch sterk kan verkorten en de gezondheid kan verstoren. We hebben er dus alle belang bij gezond te eten en te leven. Gezond voedsel is fruit, groenten, en vis. Vlees, suiker en kunstmatige middelen plus geraffineerd voedsel zijn beslist minderwaardig en nadelig voor een lang leven en een goede gezondheid.

Tot gezond voedsel behoren vis vanwege de Omega-3 vetzuren en noten, om dezelfde reden. Noten bevatten niet enkel gemakkelijk absorbeerbare eiwitten, maar ook onverzadigde vetten. In de natuurgeneeskunde werd thee van tussenschotten van noten gebruikt ter versterking van de hartspier. De effectiviteit daarvan werd bevestigd door een wetenschappelijk onderzoek dat werd gepubliceerd in het medische vakblad Annals of Internal Medicine. Door een onderzoeksteam werd een dubbelblindstudie uitgevoerd onder een groep proefpersonen. De ene helft kreeg een mediterraan dieet waarin veel groenten, fruit, olijfolie en vis zaten. De tweede groep kreeg een gelijkaardig dieet, maar daarin werd de olijfolie vervangen door notenolie en er werden in de gerechten ook meer noten opgenomen. Het hoge gehalte aan onverzadigde vetten had een gunstige uitwerking op het cholesterolgehalte waardoor deze patiënten  minder kans hadden getroffen te worden door een hartziekte.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat vis vervangen wordt door noten, maar beide zijn echt complementair in een gezond dieet. Wie dagelijks een handjevol noten eet (vooral walnoten) bewijst zijn hart en de circulatie een goede dienst. Vervang daarom vlees eens door een notenburger, of voeg geraspte of geplette noten toe aan muesli of bak er brood mee. Gewoon noten eten uit het vuistje is ook al supergezond uiteraard.

Bovendien hebben noten het voordeel dat ze lang bewaren. Wie een beetje last heeft met de bittere smaak van walnoten, kan het gele vlies van de noot weg peuteren en op die manier genieten van de zachtere smaak. Het resultaat voor de gezondheid is trouwens hetzelfde.

En natuurlijk kan je van de goede eigenschappen voor hart en circulatie gebruik maken dankzij de Omega-3 vetzuren in vette vis. Daarom is Omega-3 visolie van Nutribell ideaal. Je kan het online bestellen via www.nutribell.be of via www.almed.be of via www.boverte.com