Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe maak je je kat gelukkig?

Een kat hecht zich meer aan een omgeving dan aan mensen. Bij een hond is dat andersom. Maar als je wilt dat je kat zich goed voelt bij jou, dan moet je haar omgeving leuk maken. Dankzij onze tips lukt dat zeker. Een kat hecht zich meer aan een omgeving dan aan mensen. Bij een hond is dat andersom. Maar als je wilt dat je kat zich goed voelt bij jou, dan moet je haar omgeving leuk maken. Dankzij onze tips lukt dat zeker.

 

De kat kan het je natuurlijk niet vertellen wat ze wel of niet verkiest, maar je kan het wel zien of vermoeden aan de hand van haar gedrag. Het grote verschil met een hond is dat de kat zich thuis moet voelen in een omgeving en een kader, terwijl de hond eerder gericht is op mensen, vooral op zijn baasje.

Een kat zal het baasje wel waarderen, maar dat verloopt via de omkadering, het milieu waarin ze al dan niet gedwongen moet leven.

Als die omgeving niet helemaal naar de zin van de kat is, dan kan het beestje daar met angst op reageren. Een schuwe kat is een ongelukkige kat. Wat moet je dan doen om je kat gelukkig te maken zodat je zelf ook plezier beleeft aan de gelukkige kat.

Om te beginnen moet je vermijden dat je kat de omgeving niet prettig vindt, waardoor ze angstig wordt.

-Zo moet je zeker haar dagelijkse routine niet willen veranderen. Een kat is een gewoontedier. Als je haar plots op een andere plaats eten geeft of op een ander tijdstip, is het beestje in de war.

-Katten zijn carnivoren. Dat betekent dat ze absoluut dierlijke eiwitten nodig hebben: vlees of vis. Kattenvoer bevat deze ingrediënten. Geef haar ook het eten dat ze gewoon is.

-Zorg er voor dat de kat ook buitenlicht kan waarnemen. Dat betekent dat je als je uit werken gaat, de kat met open gordijnen naar de wereld moet laten kijken, of via een kattenluik de toegang naar buiten, de tuin bijvoorbeeld, mogelijk moet maken.

-Lichte, zachte muziek wordt door katten gewaardeerd. Luide knallen, en zeer luide muziek, of geruzie met geroep onder mensen veroorzaken stress en afschuw bij katten. Geen luide housemuziek, of de kat voelt zich niet prettig!

-Wees voorzichtig met sterke geuren: geurkaarsen, sprays, aroma’s enz. Katten hebben liever geen kunstmatige geurtjes, daar balen ze van, want het behoort niet tot hun natuurlijke biotoop.

-Streel je kat regelmatig als ze dat prettig vindt. Dat merk je gauw als ze zich op je schoot neervlijt als je bijvoorbeeld tv kijkt of leest. Ook als ze begint te spinnen of met de staart wiebelt, is dat een teken van welbehagen.

Op die manier zal je kat toch aanhankelijk zijn en blijven en beleef je er zelf ook heel veel plezier aan.