Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe bereid je je best voor op de winter en op rampweer?

Vorig weekend noodweer in Italië met talrijke doden. Hoe kan je je daarop verstandig voorbereiden. Hetzelfde voor de winter die zeker in aantocht is. Vorig weekend noodweer in Italië met talrijke doden. Hoe kan je je daarop verstandig voorbereiden. Hetzelfde voor de winter die zeker in aantocht is.

 

Je denkt dat het enkel anderen kan overkomen, maar dat zou wel eens een grote vergissing kunnen zijn. Hopelijk vergissen wij ons, maar op elk moment kan in deze omstandigheden van de wereld, met zijn nukkigheden van het klimaat en zijn politieke en economische malaises een onverwachte ellende opdoemen. Daarop kan je best voorbereid zijn. Bovendien hebben we lang genoten van een heerlijke zomer en een perfecte nazomer, maar ook dat zou wel eens andersom kunnen uitpakken met een snelle en bikkelharde winter. Ook daar kan je je best op voorbereiden.

Als de winter in aantocht is, kan je voor jezelf evenals voor de kinderen best warme schoenen en waterdichte laarzen voorzien. Zorg dat jezelf noch de kinderen last hebben van natte voeten, want dan zijn ontstekingen en verkoudheden erg goedkoop. Die waterdichte en warme laarzen kan je best vooraan in de gang of bij de inkom van je huis achterlaten. Hoe doe je dat? Leg van tevoren een dagblad open bij de ingangsdeur en laat de kinderen daar hun laarzen uittrekken. Op die manier zal je verhinderen dat ze het hele huis nat maken en van sneeuw- of andere stempels voorzien. Het krantenpapier zal het water en de sneeuw absorberen en je hoeft de krant nadien gewoon maar weg te gooien in de papiermand of -bak ofwel op te stoken in de kachel of open haard. Zorg dat je voldoende kranten verzamelt, want het kan dagen achtereenvolgens slecht weer zijn.

En dan de rampen. Hopelijk blijven we er van gespaard, maar dat dachten de Italianen ook tot vorige week in het hele schiereiland, inclusief Sicilië de hel losbarstte. Miljoenen bomen vernield, waardoor het minstens twee eeuwen zal duren vooraleer de natuur zich hersteld heeft. Plus meer dan tien mensen die het leven lieten.

Hoe kan je je daartegen wapenen? Stormschade kan je niet voorzien, maar je kan er wel voor zorgen dat alles wat los zit, goed vast wordt gemaakt en dat wankele toestanden hersteld worden. Zorg dat je auto altijd is volgetankt zodat je desnoods weg kan rijden. Zet ook een reiszak klaar met de noodzakelijke spullen waardoor je een paar dagen kan overleven zonder de hulp van anderen: warme kleding, ondergoed, tandenborstel, de noodzakelijke medicijnen, handdoeken, zeep, schone sokken, paspoorten, en proviand voor een paar dagen. Als er een dreiging is dan heb je de reiszak maar in je auto te gooien en naar familie of vrienden te rijden. Zorg er ook voor dat je op tijd afspreekt met familie of je bij hen welkom bent in geval van nood en voor hen hetzelfde of ze bij jou welkom zijn.

“Be prepared” zei Baden Powell. Maar nogmaals: hopelijk gebeurt er niets, maar je kan niets nog voorspellen en het vergt geen investering om je voor te bereiden. Je leven en dat van je gezinsleden en je kinderen kan er van afhangen.