Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Waarom je handdoeken geen wasverzachter verdragen

Wasverzachters zijn een ruïne voor de vezels van je handdoeken. Je kan beter zelf een natuurlijke wasverzachter maken. Dat is beter voor je handdoeken en voor je huid. Wasverzachters zijn een ruïne voor de vezels van je handdoeken. Je kan beter zelf een natuurlijke wasverzachter maken. Dat is beter voor je handdoeken en voor je huid.

 

Zachte handdoeken zijn een weelde als je ’s morgens uit de douche stapt of ’s avonds een relaxerend warm bad hebt genomen. Heerlijk om je nadien met een zachte handdoek die al het water opneemt, kunt afdrogen. Die zachte handdoeken krijg je natuurlijk niet vanzelf. Het begint met de aanschaf. Koop dus handdoeken van goede kwaliteit in katoen. Een synthetische stof neemt het vocht niet op, het veegt het gewoon weg, maar dat is een groot verschil. Katoenen handdoeken zijn de beste. Katoenen stoffen voor kleding, sokken en ondergoed zijn trouwens ook beter voor de huid en je gezondheid. Vermijd synthetische vezels. Ze zijn misschien wel goedkoper en sterker, maar je krijg van katoen veel meer comfort in de plaats. Alles wat natuurlijk is, is trouwens beter. Het vernuft van de natuur is zoveel groter dan dat van de mens die middelen maakt om er geld aan te verdienen, niet omdat het beter is.

Dus je hebt handdoeken van katoen en die moeten dik geweven zijn. Koop dus niet de goedkoopste, dat is uiteindelijk jezelf een beetje (laten) bedotten. Wat ook invloed heeft op de absorbeerbaarheid en de zachtheid van de handdoek is de wijze waarop hij wordt gewassen. Meestal gebeurt dat in de wasmachine. Dat op zich is niet het probleem, maar wel de kwaliteit van het waswater. In onze streken is het leidingwater veelal sterk kalkhoudend. Daarom gebruiken de meeste mensen in de wasmachine een wasverzachter. De synthetische wasverzachters zetten zich op de vezels van de handdoek, waardoor de absorbeerbaarheid ook vermindert, maar uiteindelijk ook de kwaliteit negatief beïnvloedt. Je handdoeken gaan zeker minder lang mee als je dikwijls of zeker als je altijd wasverzachter gebruikt.

Wat moet je dan doen? Geen wasverzachter gebruiken en met hard water wassen? Zeker niet. Maak gebruik van de intelligentie en de hogere kwaliteit van de natuur en maak zelf je natuurlijke wasverzachter. Dat is heel simpel: pers een citroen uit en voeg er een half kopje appelazijn of bio-azijn aan toe. Doe dat in de wasmachine zoals je anders je gewone synthetische wasverzachter zou hebben gebruikt.

Aan het laatste spoelwater kan je nog een druppeltje etherische olie bijvoorbeeld van lavendel toevoegen zodat je handdoeken heerlijk geuren.

Op die manier heb je gewassen met zacht water, gaan de vezels minder gemakkelijk kapot en zullen je handdoeken beter het water van je huid opnemen en wrijf je ook geen synthetische wasverzachter op  je huid.