Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nog altijd last van omschakeling naar winteruur?

De omschakeling naar het winteruur bevalt niet iedereen. Sommigen hebben er erg veel last van om voldoende slaap te krijgen. Dankzij onze tips lukt dat beslist beter. De omschakeling naar het winteruur bevalt niet iedereen. Sommigen hebben er erg veel last van om voldoende slaap te krijgen. Dankzij onze tips lukt dat beslist beter.

 

Er is de jongste dagen al heel wat te doen geweest over de omschakeling naar het winteruur, in de lente weer naar het zomeruur, waarbij zelfs politiek Europa zich met de zaak ging bemoeien om na te gaan of we niet beter definitief bij het winteruur zouden blijven. Uit wetenschappelijk oogpunt lijkt dat het beste te zijn voor de gezondheid van de mensen, omdat ze bovendien ook alerter zijn in het verkeer vanwege het feit dat het ’s morgens vroeger dag is.

Het is dan ’s avonds vroeger donker waardoor velen toch geneigd zullen zijn om eerder naar bed te gaan en dus ook langer te slapen.

Dat gebrek aan slaap lijkt cruciaal te zijn in verband met de omschakeling van het uur. Het bioritme is gewend aan een vast patroon en dat laat zich niet bruusk van gedrag veranderen. Dat is ook de verklaring voor de jetlag als je met het vliegtuig van west naar oost vliegt.

Maar er is meer aan de hand met het winteruur. Het is in de winter vanzelf langer donker en dus hebben velen een gebrek aan licht. Dat kan niet gecompenseerd worden door het blauwe licht van computerscherm en laptop of smartphone., maar er wel nadelig door worden beïnvloed, in die zin dat overdag te veel melatonine aangemaakt wordt door gebrek aan natuurlijk licht en ’s avonds te weinig door het blauwe licht van de computer. Daardoor voelen veel mensen zich overdag landerig, suf en moe, depressief zelfs, terwijl ze ’s avonds alle moeite van de wereld hebben om de slaap te vatten.

Wat kunnen ze doen? Overdag zeker een half uur tot een uur naar buiten, liefst op het moment dat het volop dag en licht is. Een flinke middagwandeling is ideaal. En dan s’ avonds zo weinig mogelijk kunstlicht: geen smartphone of i-Phone, geen computer noch tv, een uur voor het slapen gaan, zodat het lichaam de kans krijgt voldoende melatonine aan te maken, dat is het slaaphormoon.

En heb je toch een steuntje nodig? Denk dan aan Escholcin van Fytobell, een natuurlijk middel dat de slaapbereidheid verbetert, zelfs in tijden van omschakeling naar winteruur. Escholcin bevat natuurlijk extracten om rust te brengen in de geest en de slaap te verbeteren.

Escholcin van Fytobell vind je in apotheken met CNK-bestelnummer: 2899-912. Of je kan het ook online bestelen via www.almed.be of www.boverte.com.