Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Kruiden in potten hebben veel water nodig

Kruiden kweken in de keuken is niet alleen prettig, het vergt niet zoveel kennis en je schotels zullen des te smakelijker zijn. Kruiden kweken in de keuken is niet alleen prettig, het vergt niet zoveel kennis en je schotels zullen des te smakelijker zijn.

 

Kruiden zijn erg lekker in de keuken, maar ze zijn ook mooi en groeien gemakkelijk. Ideaal is als je een klein tuintje hebt waar je de planten kan kweken, maar ook in potten tegen het keukenraam of in een heldere keuken kun je kruiden in potten kweken. Dan is dat bijzonder gemakkelijk om ze ter plekke te snijden en voor de bereiding van voedsel en voor het kruiden van soepen en schotels te gebruiken. Maar hoe kweek je die kruiden best in je keuken?

Kruiden die op een „zonnige plaats” horen, hebben ten minste 5 tot 6 uur zon per dag nodig: kan je die niet bieden, hou je dan bij soorten die wat schaduw kunnen verdragen, zoals de muntsoorten, peterselie, selderij, citroenmelisse, kervel en lievevrouwebedstro.

Planten in potten drogen uiteraard veel sneller uit dan planten in de volle grond en het is dus zaak zeer regelmatig water te geven. Gebruik bij planten die veel water drinken onderschotels onder de bloempotten, maar denk er wel aan dat je die geregeld moet ledigen als je te veel water hebt gegeven.

Als ze buiten staan en regent het echt weken achtereenvolgens, dan kan je deze onderschotels maar beter wegnemen. Hou er dan rekening mee, dat meststoffen ook versneld doorvloeien. Daarom kan je na een intense regenperiode toch beter eens nabemesten. Denk ook niet dat álle potten voldoende water krijgen bij flinke regen. Er zijn soorten met een groot blad dat over de potrand hangt, en op die manier beletten dat het regenwater op de potgrond terecht komt. Ze krijgen op die wijze veel te weinig water, omdat het blad het water af laat lopen.

Hoewel kruiden in de volle grond lang niet altijd bijbemesting nodig hebben, moet dat bij potkruiden wel, omdat ze uit een te kleine hoeveelheid grond, te veel energie moeten halen. Verdunde organische mest kan je eenmaal in de maand geven: leg 2 tot 3 maal per jaar een laag goed verteerde mest op de potgrond. Heel goed voor potplanten is ook wormenmest, dat dun kan worden uitgestrooid en nauwelijks geur geeft.

Water is het allerbelangrijkste voor terrastuiniers en potten binnen. Als planten in de volle grond staan, mag de bovenlaag uitdrogen, de wortels vinden daaronder altijd nog wel iets te drinken, maar op het (dak)terras of binnen beschijnt de zon de plant niet alleen van boven, maar brandt ook op de wortelkluit: aan alle kanten. De wind helpt nog een beetje bij het uitdrogingswerk en dus is het zaak op z’n allerminst bij warm weer om de andere dag water te geven en bij brandende zon elke dag. Water dat doorstroomt en verdampt, maakt ook dat er meststoffen verloren gaan: elke 3 weken bijbemesting en je hebt schitterende kruiden en je schotels zullen nog zo heerlijk smaken.