Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Koffiegruis ideale voeding voor de planten

Een plant in je woning is goed voor je gezondheid. Maar die planten moeten net als jij ook voedsel krijgen. Koffiegruis is daar ideaal voor. Een plant in je woning is goed voor je gezondheid. Maar die planten moeten net als jij ook voedsel krijgen. Koffiegruis is daar ideaal voor.

 

Je hebt geluk als je tegenwoordig over een tuintje beschikt. Contact met de natuur is erg belangrijk, ook in de stad. Een stadstuintje is daarom een grote meerwaarde voor jezelf, voor je gezondheid, voor je geest. En heb je niet het geluk over een tuintje te beschikken, dan zijn er gelukkig nog altijd planten die je in potten kan zetten en kweken en vooral in je woning ruim aanwezig laten zijn.

Planten hebben een helende werking: ze ontstressen, brengen gezondheid, zuiveren de lucht.

Maar je moet je planten zelf ook gezond houden. Dat doe je door ze goed te verzorgen, op tijd ruimte te geven zodat ze hun bladeren kunnen ontwikkelen, maar ook hun wortelgestel. Daarom moet je geregeld de plant verpotten en in een grotere pot zetten. Wortels moeten kunnen groeien. Als de pot te klein is, kan de plant niet voldoende voedsel en water opnemen.

Dat voedsel is ook erg belangrijk voor de plant. Niet enkel water is daarvoor van belang, ook de nodige meststoffen. Je kan die eventueel in een speciaalzaak aanschaffen, maar je kan ook zelf voedsel voorzien en dat heb je in eigen huis zeker voorhanden. Wat is bijvoorbeeld een ideaal voedsel voor de plant? Koffiegruis, oftewel koffiedrab. Dat verbetert de bodem, geeft humus aan de pot en maakt dat er nieuwe vetstoffen en mineralen bij de wortels van de plant komen. En als je daar ook geplette of gemalen eierschalen aan toevoegt, dan heeft de plant ook voldoende mineralen.

Is je plant een beetje aan het wegkwijnen, doe dan bovenaan in de pot een paar schepjes koffiegruis. Je zal het merken dat de plant na een week al begint op te fleuren en te herleven. De zieke bladeren moet je verwijderen, je moet voldoende water geven, of net juist wat minder, al naargelang de soort plant, maar van het koffiegruis zal ze weer opfleuren. En dat komt het klimaat in je woning zeker ten goede en de lucht zal weer door de natuurlijke filter gezuiverd worden.