Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Je kat heeft echt dierlijke eiwitten nodig

Een kat heeft dierlijke eiwitten nodig. Dat betekent dat ze absoluut nood heeft aan vlees of vis. Een kat heeft dierlijke eiwitten nodig. Dat betekent dat ze absoluut nood heeft aan vlees of vis.

 

Sommige mensen zweren bij een koolhydraatarm dieet, anderen bij een vleesdieet, weer anderen bij een veganistisch dieet, of een mediterraan dieet, maar de vraag is wat is het beste. Bij mensen ondervind je dat: ze voelen zich beter als ze iets niet, of juist wel eten. Maar bij dieren is dat wat anders. Je kat kan het je niet vertellen bijvoorbeeld.

Maar wat is dan het beste voedsel dat je aan je kat kan geven? Hoe blijft ze het gezondst en wat bevalt haar best en wat vermijd je beter?

Daar is onderzoek naar verricht en daaruit blijkt dat katten het best gedijen op een eiwitrijk dieet met verschillende vetgehaltes en een lage hoeveelheid koolhydraten. Ze hebben uiteraard ook nood aan essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwitten en die moeten ze beslist via het voedsel binnen krijgen. Dat betekent dat het lichaam die zelf niet kan aanmaken.

Als hun dieet bijvoorbeeld niet genoeg arginine bevat, worden katten heftig ziek en kunnen ze aanvallen krijgen. Voeding met weinig taurine kan leiden tot spijsverteringsproblemen, blindheid en cardiomyopathie. En zoals je wel kan raden, de aminozuren die kittens nodig hebben zijn het hoogst in dierlijke eiwitten en lager in plantaardige eiwitten.

Jonge katjes of kittens hebben een hele reeks belangrijke vitale voedingsstoffen nodig, vooral omdat ze groeien.

Dat betekent dus wel dat een kat veel dierlijke eiwitten nodig heeft en die vind je in vlees en vis. Probeer dus niet om de kat vegetarisch op te laten groeien, dat lukt niet. Ze wordt ziek, haar pels wordt dof en de kat zal zich snel lusteloos voelen.

In kattenvoer dat je in de speciaalhandel vindt, zijn die dierlijke eiwitten ruim voorhanden. De kat zal er gelukkig mee zijn.