Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Ben je verplicht om schulden te erven?

Een erfenis kan interessant zijn, maar kan ook voor schulden zorgen. Moet je die aannemen of niet? Een erfenis kan interessant zijn, maar kan ook voor schulden zorgen. Moet je die aannemen of niet?

 

Veel mensen kijken uit naar een erfenis om hun problemen op te lossen, een aankoop te doen, een vakantie te boeken enz. Maar zijn alle erfenissen wel interessant?

Zo kan je in een situatie terecht komen waarbij de ouders al tientallen jaren gescheiden leven en al die tijd ook geen contact meer hadden met elkaar. Kinderen zijn zo bijvoorbeeld opgevoed bij de moeder en hadden geen contact meer met de vader. Dan is de vader plotseling overleden en uiteraard komt de erfenis ter sprake.

Hier kan er wel een probleem zijn, gezien de voorgeschiedenis: bijvoorbeeld meer schulden dan goederen en geld. De vraag is dan kan je beter aan de erfenis verzaken, omdat je dan kan opgezadeld worden met de schuld? Misschien moet je die zelf wel afbetalen? Hoe kan je best tewerk gaan?

Als zou blijken - en daarover kan de notaris u inlichten - dat er meer schulden zijn dan activa, dan doe je er goed aan de nalatenschap te verwerpen, met andere woorden, de erfenis te verzaken.

Daarvoor neem je contact op met de griffie van de rechtbank van eerste aanleg van de woonplaats van de vader bijvoorbeeld. Je krijgt het adres hiervan wel op de dienst bevolking van het stadhuis, ofwel op het politiekantoor. Deze griffie staat ook vermeld onder de rubriek Ministerie van Financiën. Hiervoor is het wel van belang een overlijdensakte mee te brengen en natuurlijk ook de eigen identiteitspapieren. Het verwerpen van een nalatenschap is niet kosteloos. Niet iedereen in de familie hoeft dezelfde beslissing te nemen. Elk familielid mag afzonderlijk bepalen of aan de nalatenschap wordt verzaakt. Iedereen mag zelf beslissen wat hij of zij ermee doet. Als de familieleden samen de erfenis verwerpen, moet er evenwel maar éénmaal betaald worden.