Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Kan je moeilijk slapen door het winteruur?

Hoeveel uur we slapen is minder belangrijk dan hoe diep de slaap is en of we de REM-fasen ongeschonden doorslapen. Hoeveel uur we slapen is minder belangrijk dan hoe diep de slaap is en of we de REM-fasen ongeschonden doorslapen.

 

We zijn weer overgestapt naar het winteruur en velen zullen dat geweten hebben, want ze hebben slaapproblemen. Bijna de helft (44 percent) van de volwassen bevolking heeft zelfs een slaapprobleem. Ofwel slapen ze te weinig omdat ze er te laat inkruipen, zich amuseren voor tv of met internet, waardoor ze ’s morgens weer vroeg op moeten en niet uitgerust op het werk verschijnen, ofwel hebben ze last door het overstappen van zomeruur naar winteruur. Dat kan best omdat we als mens (ook de dieren) een gewoonmachine zijn, we noemen dat de biologische klok. Dat kan je verhelpen door langzaamaan over te stappen en de avondlijke rituelen geleidelijk op te schuiven. Ook meer beweging nemen overdag kan helpen en zeker gaan cafeïne houdende dranken gebruiken.

Velen anderen vragen zich ook af hoeveel slaap ze wel nodig hebben en of ze niet te weinig of te veel slapen. Slaapdeskundigen bevestigen dat eigenlijk zes uur slaap voldoende is om alle fasen (vooral de REM-slaap is belangrijk) door te maken. Tijdens de REM-fase (rapid eye movement) herstelt het lichaam zich van de vermoeienissen van de dag, de stress, de lichamelijke schade. Slapen we langer, dan is dat mooi meegenomen, maar eenmaal het lichaam zich op zes uur heeft ingesteld lijkt het lichaam daar perfect te kunnen mee functioneren. Volgens anderen is dat te weinig en kan het lichaam onvoldoende herstel halen uit zo weinig uren. Caesar sliep zeven uur en had daar voldoende aan, Napoleon sliep zes uur en wie langer sliep was volgens hem een luiaard.

Volgens slaapdeskundigen heeft de mens zeker vijf à zes uur diepe slaap nodig. Tijdens deze diepe slaap herstellen het lichaam en het zenuwstelsel zich. Deze diepe slaap gebeurt in fasen. Als we tijdens zo’n diepe-slaapfase wakker worden gemaakt, dan voelen we ons niet prettig, voelen we ons niet helemaal uitgeslapen. Normaal ontwaakt het lichaam niet tijdens zo’n diepe slaapfase, tenzij een luide wekker daartoe oproept, een luide knal klinkt, een ongeval in de buurt plaats vindt, een aardbeving enz... Vandaar dat het te verklaren is dat bewoners van een huis niet wakker werden terwijl dieven heel de woning doorzochten.

De eerste helft van de slaap is de diepste. Inbrekers weten dat ook. De eerste drie uur nadat iemand naar bed ging, is de meest diepe fase, om het even om welk uur men ging slapen: voor middernacht of na middernacht maakt niet uit, op voorwaarde dat het donker is, want dan maakt het lichaam meest melatonine aan, het zogenaamde slaaphormoon. Precies daardoor zijn passagiers met jet-lag zo’n tijd van streek.

Het feit dat veel mensen inslaapproblemen hebben, ligt vaak aan hun eigen gedrag: ze drinken te veel koffie, cola en eten te zwaar ’s avonds laat. Best van al is ook om op een geregeld tijdstip naar bed te gaan, zodat het lichaam zich kan gewennen aan het uur en het ritueel. Een rustverwekkend kruidentheetje drinken is daarvoor ideaal. Als je niet kan slapen, blijf niet woelen en piekeren, sta op, ga even blootsvoets in het bedauwde gras stappen, spuit in de douche de onderbenen nat met koud water, zodat de hersenen wat van bloed ontlast worden en er een grotere appèl van bloed is naar de lichaamsuiteinden. Probeer ook voor je gaat slapen tot rust te komen, rustige, aangename gesprekken te voeren. Ruzies moeten niet in bed voortgezet worden, dan komt er van slapen niet veel in huis.

Velen gebruiken alcohol als slaapmutsje. Een goed idee is dat niet, omdat alcohol weliswaar sneller doet inslapen, maar de kwaliteit van de slaap vermindert en ook de slaapduur wordt verkort. Uiteraard wordt de slaap vaak gehinderd door stress, gedachten die in het kringetje blijven ronddraaien. Uitpraten van problemen is hiervoor de enige echte goede oplossing.

Neem liefst geen slaapmiddelen want er ontstaat snel gewenning.