Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Verstopte, verkalkte kranen weer open maken

Een verkalkte kraan kan je gemakkelijk -dankzij onze tip- weer vrij maken. En dan nog wel met een natuurlijk trucje. Een verkalkte kraan kan je gemakkelijk -dankzij onze tip- weer vrij maken. En dan nog wel met een natuurlijk trucje.

 

Hard water is de norm in onze contreien, maar het is ook funest voor alle leidingen en vooral voor kranen. Bovendien is hard water ook niet zo’n lekkernij als je er thee of koffie mee hebt gezet. Liever ontkalkt water gebruiken of een goede waterfilter die de kalk wegfiltert. De thee ziet er dan veel smakelijker uit en de koffie is ook lekkerder.

Zacht water is ook beter voor de huid, maar zeker voor je leidingen en voor de kranen. Maar wat doe je als je kranen verstopt zijn door de kalk?

Je kan de kranen toch niet losschroeven en vervangen telkens er kalk in het roostertje zit.

Dan hebben we hier een geweldige truc die het leven van je kranen aanzienlijk zal verlengen en het ook plezieriger zal maken in de badkamer en de keuken, want we hebben een reuzetip om de kalk uit je kranen te halen.

Je kan namelijk hardwaterafzetting oftewel kalk verwijderen met een citroen

Om van de kalkafzetting op een kraan af te komen, kan je het best met een natuurlijke oplossing proberen, dat is beter voor je kranen, maar ook als je later het water dat door de kranen stroomt, moet gebruiken voor consumptie.

Snijd een verse citroen doormidden. Gebruik slechts één van de helften en zet in het midden je duimen erin en druk tot de citroen mooi opent in het centrum. Druk vervolgens de citroen op het uiteinde van de kraan. Doe een klein plastic zakje om de citroen heen en zet het rond de kraan vast met een elastiekje of een touwtje. Zorg ervoor dat het elastiekje goed vastzit en dat de citroen rond het uiteinde van de kraan zit en ook blijft zitten.

Laat de citroen een paar uur op zijn plaats zitten desnoods een hele nacht, om het citroenzuur zijn magisch werk te laten doen. Nadat je de citroen hebt verwijderd, kan het nodig zijn om een zacht schuursponsje te gebruiken om loszittend hard water oftewel kalk van de citroen af te spoelen.

Nadien de kraan een minuutje laten lopen zodat ale korrels kalk goed verwijderd zijn. Smakelijk!