Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Prei: van vliegenvanger tot plaspil

Prei is een heel gezonde groente en uitstekend voor de nieren, maar het schrikt ook vliegen af. Prei is een heel gezonde groente en uitstekend voor de nieren, maar het schrikt ook vliegen af.

 

Het is nu volop het seizoen van de prei. Heel lekker in allerlei gerechten, soepen, stoofpotjes enz. Maar wist je dat het ook een ideaal schoonmaakmiddel is, of tenminste afschrikmiddel tegen vliegen? Vliegen zullen geen vlekjes achterlaten op meubilair of gordijnen als u ze eerst wast met preisap.

Preisap verkrijg je door rauwe prei in repen te snijden en in koud water te zetten gedurende 2 à 3 dagen.

Prei is ook gezond, want hij is rijk aan vitamine B, C, ijzer, kalk, fosfor, magnesium, kalium en zwavel.

De prei behoort tot de familie van ui en knoflook en is sedert eeuwen gewaardeerd. Bij de farao’s van het oude Egypte was prei een zeer gegeerde groente maar ook bij de Grieken en de Romeinen. Naar verluidt zou keizer Nero zelfs elke dag preisoep hebben gegeten. Dat moest hem een heldere stem bezorgen. Naast haar bekende diuretische eigenschappen heeft prei een weldoende invloed op de keel.

Deze goedkope groente is altijd verkrijgbaar en komt van pas in vrijwel alle lekkere groentesoepen. Ze wordt als groente op diverse wijzen bereid: met béchamelsaus, gegratineerd, met vinaigrette. Gewoonlijk gebruikt men alleen de witte delen omdat het groene gedeelte minder goed verteerbaar is. Dit laatste deel evenwel bevat het meest vitaminen.

Het is ook ideaal als gezondheidsmiddel.

Aambeien: afkooksel van 2 kg prei voor een zitbad, in 6 à 8 l water; 8 dagen lang heel heet zitbad. Bij crisis: tweemaal per dag.

Artritis (reuma): De zwavelzuur van prei laxeert, voert veel vocht af. Gestoofde prei is uitstekend.

Angina (keelontsteking): Afkookwater gebruiken om de pijnlijke keel te gorgelen. 2 à 3 fijngesneden preien 1/4 uur koken. Gekookte prei met witte peper bestrooid: als pap op de keel leggen.

Beet van insect (bij, wesp): Inwrijven met doorgesneden wit van prei. Inwrijven met vers gekneusd blad, doet opzwelling en brandgevoel verdwijnen: zuur neutraliseert gif.

Blaas: (steen en ontsteking). De zwavelzuur van prei laxeert, voert veel vocht af. Gestoofde prei is uitstekend.

Diarree bij kinderen: Soep met rijst en prei.

Hoest: Siroop: 100 g prei per liter water, 30 minuten zacht koken; afgieten door zeef; een gelijk gewicht aan suiker toevoegen en even doorkoken. 2 à 4 el per dag.

Prei, even voor het koken, bruine suiker toevoegen: ’s morgens en ’s avonds een eetlepel innemen.

Nier: Bij aanleg tot nierstenen: sap van prei uitpersen (blad en stengel). Daarvan 100 ml per gebruiken.1/2 kop) aangelengd in water of andere drank; gedurende 3 weken.

Nierpijn en niersteen: Een handvol prei koken in 2 l water. De zwavelzuur van prei laxeert, voert veel vocht af. gestoofde prei is uitstekend. Een handvol prei koken in 2 l water + wat boter + wat zout. Dagelijks nuchter l glas als bouillon drinken. Wit van prei gaargekookt, als omslag op onderbuik leggen (koken in water of olijfolie).

Huishoudelijk gebruik; Groene prei verdient de voorkeur. Om de prei verteerbaarder te maken kan men op halve kooktijd het water verversen. De haarworteltjes van de prei geven een bijzondere smaak aan de „stamppot”.

Prei kan bereid worden als asperges (met ham, kaas in de oven, witte saus).

En vind je dat allemaal te lastig, dan is er gelukkig Orthoren van Fytobell, een uitstekend natuurlijk middel dat de nieren activeert.