Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Zo smaken je eieren veel lekkerder

Eieren koken of pocheren is een hele kunst, omdat het eiwit niet gestold is voor de schaal soms breekt. Dankzij onze tip is dat voorgoed verleden tijd. Eieren koken of pocheren is een hele kunst, omdat het eiwit niet gestold is voor de schaal soms breekt. Dankzij onze tip is dat voorgoed verleden tijd.

 

Lust je ook een eitje bij het ontbijt? Of gepocheerde eieren als avondeten? Groot gelijk heb je, want eieren zijn gezond, in tegenstelling tot wat men ons jaren heeft doen geloven. De suikerlobby was machtiger en dus werd de aandacht van de schadelijkheid van suiker afgewend op vetten en eieren, want ze waren gevaarlijk voor cholesterol. Niets van dat alles, je mag zelfs meerdere eieren per week eten, zelfs per dag.

En bovendien, zijn eieren lekker en je kan ze op verschillende manieren klaar maken: gekookt, gebakken, gepocheerd, scrambled eggs en ook in allerlei recepten toevoegen.

Maar hoe kook je nu best eieren? Wel heel eenvoudig door azijn toe te voegen aan het kookwater. Daar is een heel eenvoudige wetenschappelijke uitleg voor: het wit van het ei neemt sneller een vast vorm aan als het in contact komt met een zure vloeistof. In ons geval is dat azijn. Als je een gepocheerd ei wil maken, of je wilt een ei koken dan kan je best wat azijn toevoegen aan het kookwater. Daardoor zal het wit van het ei sneller stollen en een mooie, vaste vorm aannemen. De stolling van het wit wordt namelijk versneld door een zuur milieu en in dit geval is dat azijn.

Dat is ook een goede methode om toe te passen, aangezien eierschalen tijdens het kookproces gemakkelijk en snel barsten. Als het eiwit al gestold is, maakt het niet zoveel uit.

En hoeveel moet je gebruiken? Wel het is ook een beetje afhankelijk van de dikte van de schaal, maar een flinke scheut azijn maakt het water zuurder en dat is de bedoeling. Even experimenteren en je zal nog nooit zo’n lekkere en mooi gevormde eitjes bij het ontbijt hebben gekregen!