Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe merk je of je kat iets voor of tegen je heeft?

Katten kunnen wel niet praten, maar door hun lichaamstaal verraden ze wel wat ze op prijs stellen en wat ze haten. Katten kunnen wel niet praten, maar door hun lichaamstaal verraden ze wel wat ze op prijs stellen en wat ze haten.

 

Stel dat je ’s avonds voor je computer zit te werken en je kat komt languit op je klavier liggen, dan is het wel duidelijk dat ze je gezelschap op prijs stelt. Of als je ’s morgens opstaat en de kat komt langs en tussen je benen flaneren en wrijft met haar snoet tegen je voeten, dan is dat een teken dat ze je wel graag heeft.

Maar hoe merk je het wanneer een poes eigenlijk jou niet als haar favoriete persoon beschouwt?

Dat merk je wel gauw genoeg: als de kat bijvoorbeeld naar je sist als je naar haar toestapt, of als ze haar staart naar beneden laat hangen, dan zijn dat geen vriendschapstekens. Of als je de kamer binnenkomt en de kat verstopt zich, laat zich niet horen of zien als je haar roept, terwijl ze juist wèl naar anderen toestapt, dan is dat een signaal dat ze niet te best opschiet met jou. Als ze de staart laat hangen is dat geen plezierig teken, het is een signaal van afkeuring, terwijl als ze wel degelijk met de staart heen en weer bengelt, dat een gunstig voorteken kan zijn: ofwel opwinding, maar het kan ook om alertheid en woede gaan. Ze doet dat bijvoorbeeld zeer heftig als ze buiten op het terras een vogel ontdekt waar ze niet bij kan.

Een kat die haar rug kromt, is ook boos en wil de situatie veranderd zien. Dat betekent dat je ze op dat moment niet moet aaien.

Ook een negatief signaal: als de kat de kamer uitholt als je binnenkomt. Misschien is dat gebonden aan een gewoonte die ze niet op prijs stelt: bijvoorbeeld het aanriemen van een halsbandje. Probeer te achterhalen wat er precies aan de hand is en waarom ze het niet graag heeft.

Maar als de poes op je schoot springt terwijl je televisie kijkt, dan is dat wel een duidelijke boodschap: ik waardeer je gezelschap, aai mij!