Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hop: de natuurlijke kalmeerpil, ook in de menopauze

Hop heeft rustgevende eigenschappen en wordt in de natuurgeneeskunde recent ook aangewend tegen problemen van de menopauze en om prostaatproblemen te voorkomen. Hop heeft rustgevende eigenschappen en wordt in de natuurgeneeskunde recent ook aangewend tegen problemen van de menopauze en om prostaatproblemen te voorkomen.

 

Hop geeft niet enkel aan bier zijn typische smaak, het siert de velden en tuinen en het heeft ook een geneeskrachtige toepassing: het kalmeert, bevordert de natuurlijke slaap en is bovendien nog lekker ook. In Engeland vind je zelfs hopbars waar alle soorten gerechten: van ijs tot thee en pannenkoeken met hop zijn bereid. Hopbloemen zijn ook een leuke versiering met vele toepassingen.

Hop is een tweehuizige plant. Dat betekent dat er vrouwelijke en mannelijke planten zijn. De vrouwelijke bloemen vormen de zogenaamde hopbellen en zijn van belang voor de bierbereiding. Het is niet goed als er zaad in de bellen aanwezig is, omdat dit het bier een ongewenste smaak geeft. Daarom bestaat er in België een wettelijke bepaling die verbiedt mannelijke planten te telen. België is namelijk een van de belangrijkste hopproducenten.

Bier wordt op smaak gebracht met de onbestoven vrouwelijke bloemen van hop. Daarom deze waarschuwing: mannelijke planten en wilde hop mogen niet geteeld worden in gebieden waar commerciële hopcultures te vinden zijn, in verband met de eisen van brouwerijen!

Als artsenijgewas is hop zo mogelijk nog langer in gebruik dan als culinaire plant. Indianen uit Noord-Amerika gebruikten het gewas tegen slapeloosheid en tegen pijn. In Europa werden hopextracten aanbevolen tegen pijn, huidinfecties en geelzucht. Met name de bloemen zijn goed tegen slapeloosheid.

Hop is een prima potplant die het uitstekend doet in wat forsere kuipen. Bonte hop staat erg decoratief en kan zelfs binnenshuis in een lichte serre worden gehouden. De plant komt er echter zelden in bloei.

Geef in de zomer ruim water en zorg voor stokken waar de plant tegenop kan groeien. Het gewas heeft behoefte aan veel voeding. Geef vloeibare mest van het late voorjaar tot halverwege de zomer.

In de winter mag de potgrond vrijwel uitgedroogd raken. Zet de pot of kuip dan op een koele plek weg, bijvoorbeeld in de garage of de koude bak.

Hop is een opwekkend kruid, is urinedrijvend en is goed tegen pijn en kramp. Uitwendig wordt hop gebruikt tegen huidinfecties, eczeem, herpes en beenzweren. Hopthee werkt kalmerend, vooral in combinatie met valeriaan. Dezelfde combinatie is goed voor de behandeling van verkoudheid. De thee werkt ook goed tegen spanning, angst en irritatie. Koude hopthee, een uur voor de maaltijd gedronken, is uitstekend voor de spijsvertering.

Recent heeft men ook fyto-oestrogenen ontdekt in hop die nuttig zijn bij de behandeling van klachten van de menopauze. Je vindt hop o.m. in het natuurlijke preparaat van Fytobell, genaamd Menobell. Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer 2223-188 of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com