Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe teakhouten tuinmeubelen reinigen?

Weinig materialen zijn geschikt om winter en zomer onbeschermd buiten te blijven staan. Teak is dat wel en het blijft mooi, maar je moet het met verstand en zachtheid reinigen. Weinig materialen zijn geschikt om winter en zomer onbeschermd buiten te blijven staan. Teak is dat wel en het blijft mooi, maar je moet het met verstand en zachtheid reinigen.

 

Er zijn weinig materialen die bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden: van de hete zomer, tot het natte tussenseizoen en de winterse kou en sneeuw. Welke tuinmeubelen mag je dan nog onbeschermd onder alle weer en wind buiten laten staan? Er is er eentje: het meubilair gemaakt van teakhout. Dat is een tropische houtsoort die weinig onderhoud vergt en ook geschikt is om het hele jaar buiten te staan.

Dat betekent evenwel niet dat het hout niet verandert van kleur, of van uitzicht door de verschillende weersomstandigheden. Het grote voordeel is evenwel dat je teakhouten meubelen gemakkelijk kan reinigen, zelfs als ze de hele winter onbeschermd buiten hebben gestaan.

Teak heeft weinig onderhoud nodig. Eigenlijk hoef je teakhout nooit te kuisen, want als je dat niet doet, dan krijgt het op de duur een prachtige zilveren toets die zo eigen is aan teakhout.

Sommigen gaan er op los met de hoge drukspuit, maar dan zal de zachte kern uit het hout verdwijnen, ziet het er wel mooi uit van ver, maar heeft het een hobbelige oppervlakte gekregen en zal snel zijn mooi uitzicht gaan verliezen.

Als je teak er altijd goudgeel en als nieuw hout wil laten uitzien, kan je gewoon lauwwarm water nemen en met een groen schuursponsje (waarmee je kookpotten reinigt in de keuken) afwrijven. Je mag detergent gebruiken, maar dat hoeft zelfs niet. Op die manier krijg je het teak schoon en blijft het oppervlakte onbeschadigd effen. Wat je nooit mag doen: teak inwrijven met olie. Als je daaraan begint, zit je nooit nog zonder werk. Het teakhout wordt dan zwart, de olie kruipt naar binnen tussen de kiertjes en je hebt het zitten. Teak is al een olieachtige houtsoort en die hoef je dus helemaal niet in te oliën. Gewoon wrijven met water en het ziet er weer als nieuw uit.