Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Welke schroef voor welke karwei?

Een schroef in hout draaien lukt meestal wel, maar soms gaat het hout splijten. Dat komt omdat je niet de juiste schroef hebt gebruikt. Een schroef in hout draaien lukt meestal wel, maar soms gaat het hout splijten. Dat komt omdat je niet de juiste schroef hebt gebruikt.

 

Alles is tegenwoordig peperduur geworden. Sinds de invoering van Euro is het hek van de dam. Velen ontkennen dat, maar je moet maar eens vergelijken. Ook karweien of klussen die in het huis moeten worden uitgevoerd, kosten stukken van mensen, op voorwaarde dat je dan nog een vakman te pakken krijgt.

Waarom zou je het niet zelf doen? Want de slogan zegt trouwens: wat je zelf doet, doe je meestal beter. Dat klopt, op voorwaarde dat je het juiste materiaal gebruikt en uiteraard de nodige kennis hebt. Die twee voorwaarden zijn trouwens aan elkaar gelinkt.

Een eenvoudige klus is bijvoorbeeld een schroef in hout schroeven. Dat lukt meestal wel, vooral ook omdat er tegenwoordig handige elektrische schroevendraaiers zijn. Je hoeft dus niet meer te sukkelen en je hand kapot te draaien aan een gewone schroevendraaier.

Maar wat merk je? Ondanks het feit dat je de schroef er juist hebt ingezet, begint het hout te splijten. Dat komt omdat je ofwel te dicht bij de rand hebt geschroefd, ofwel omdat je de verkeerde soort schroef hebt gekozen.

Waar moet je nu op letten?

Als je schroeven in hout wil schroeven, dan gebeurt het inderdaad vaak dat het hout gaat splijten. Er kunnen twee oorzaken zijn: ofwel is de schroef te groot, ofwel gebruik je niet de juiste schroef. Tegenwoordig bestaan schroeven die evenwijdig zijn en niet conisch.

Evenwijdige schroeven dienen eigenlijk voor spaanderplaat. Als je die gebruikt in volle planken, dan gaat het hout splijten. Je kan dat voorkomen door eerst een fijner gaatje te boren dan de schroef dik is. Op die manier voorkomen je dat het hout gaat splijten als je er de schroef indraait. Als je in de doe-het-zelf-zaak schroeven koopt, moet je eerste uitleg vragen over welke schroef voor je karwei het best geschikt is. Want zo zijn er verschillende metalen die niet voor alle klussen van toepassing zijn. In een vochtige omgeving heb je bijvoorbeeld andere schroeven nodig en in gipskarton moet je andere schroeven gebruiken. Het is dus niet zo vanzelfsprekend, maar in de handel heeft men daar een gepaste oplossing voor.