Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Waarom je beter niet in volle zon aan sport doet

Niet in de volle zon intensief aan sport doen! Vooral niet als de relatieve vochtigheid ook groot is, want dan kan het lichaam minder gemakkelijk afkoelen. Niet in de volle zon intensief aan sport doen! Vooral niet als de relatieve vochtigheid ook groot is, want dan kan het lichaam minder gemakkelijk afkoelen.

 

We hebben het zomertje wel gehad en er komen weer warme dagen op ons af. Er wordt ook altijd gezegd en geschreven dat sport voor iedereen van belang is, althans voldoende bewegen.

Maar wat moet je doen als het zo warm is? Doorgaan met je sportprogramma, of is dat te riskant?

We zijn allemaal dol op de zomer en de warmte. Er zijn er maar weinigen die zich gelukkiger voelen bij herfst en wintertemperaturen en toch zijn die minder gevaarlijk voor de gezondheid. Steeds meer jongelui in de studentenleeftijd en sportlui zijn het slachtoffer van de hitte, en moeten hun onvoorzichtigheid met hun leven betalen. Ook augustus en september kunnen nog hete dagen geven, en vooral jongelui moeten in de gaten worden gehouden omdat ze vaak geen rekening houden met de gevolgen van oververhitting van het lichaam. Daarom moeten ouders en opvoeders in de gaten hebben als jongelui of sportlui verward raken, wankelend stappen of lopen, een hoogrode kleur krijgen, verward beginnen te spreken, duizelen of plots erg vermoeid worden.

Daarom moet men geen intensieve sport beoefenen in de volle zon en bij grote warmte. Moet regelmatig worden gedronken en het vochtverlies worden gecompenseerd. Als het gewichtsverlies door zweten drie percent bedraagt dan is dat een belangrijk signaal en als het vijf percent bedraagt, is men de gevarenzone ingegaan.

Zoutverlies moet worden gecompenseerd niet met zouttabletten, maar met zoute voeding. Natte T-shirts moeten geregeld worden ververst door droge, omdat een bezweet T-shirt de hitte van het lichaam meer vasthoudt. Steeds het hoofd in de schaduw en het zweet geregeld wissen! Vooral als er weinig wind is bij grote warmte en vooral als de relatieve luchtvochtigheid hoog is, zoals de laatste tijd bij ons gebeurt, is er een gevaarlijke situatie.

Beter is het aan sport te doen als het wat koeler is op de dag, en zeker niet in de volle zon! Anders is de kans op een hartaanval en een fatale beroerte niet onbestaande.