Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Na de hitte: Meidoorn versterkt je hart

Crataegus of meidoorn is uitstekend voor het hart. Het helpt veel problemen voorkomen. Crataegus of meidoorn is uitstekend voor het hart. Het helpt veel problemen voorkomen.

 

Door de hitte van de voorbije maanden hebben veel mensen het lastig gehad met het hart. Dat is begrijpelijk, want zo’n temperaturen leggen een zware last op de tikker. Voldoende drinken is de boodschap, dat hebben we gisteren duidelijk gemaakt. Maar je hart kan best ook een natuurlijk steuntje gebruiken. Meidoorn of Crataegus is een heester met sterke doornen, die in mei bloeit en vaak als sierheester wordt gekweekt. Het is een streling voor het oog, maar tegelijk balsem voor het hart. Letterlijk dan, want Crataegus of meidoorn versterkt de hartspier, is goed tegen hartkloppingen en uitstekend als preventie tegen angina pectoris.

Voor het eerst is er sprake van Meidoorn in de bijbel op de Horeb, in het verhaal van het brandende braambos en Mozes.

Meidoorn tref je in heel Europa aan, vooral in het deel met een gematigd klimaat. Meidoorn groeit het gemakkelijkst in Normandië, op leemgrond, maar komt in Vlaanderen ook veel voor. De plant wordt ook wel hagedoorn, doorn, witte doorn, hartvaleriaan, Weissdorn, hawthorn genoemd en treft men in gematigd Europa tot op 1600 meter hoogte aan.

Meidoorn is een plant die gemakkelijk groeit. Ze vraagt geen bijzondere zorg. Het hout is hard als ijzer, en kan dus goed dienen als kapblok om ander hout te klieven.

Crataegus of meidoorn is ook goed voor het hart.

De actieve stoffen hebben vooral een uitwerking op de bloedvaten. Aesculine versterkt de aderwand en versnelt de bloeddoorstroming. De kleurstof versterkt de hartspierwerking, doet de bloeddruk dalen, vermindert het breukgevaar in de haarvaatwand en treedt bij hartkloppingen regulariserend op.

Meidoorn is verder ook kalmerend, koortswerend, kramp opheffend, samentrekkend en urinedrijvend. Het is een hartversterker, geeft levensmoed, is het beste, onschadelijkste, betrouwbaarste middel bij hartproblemen. geen vrees voor gif werking.

Meidoorn of Crataegus mag lang gebruikt worden, zelfs door zieken, waarvan de nierwerking gestoord is; zonder vrees voor ophoping. Het herstelt het evenwicht van het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel, waarvan de goede werking van al onze organen en onze rust afhangt.

De eigenlijke doorbraak van de meidoorn als geneeskrachtige plant vond plaats tegen het eind van de 19de eeuw, toen men de invloed ervan op het hart ontdekte. De meidoorn is nog steeds een weldaad voor het vermoeide hart! Ze werkt weliswaar langzaam, maar de stoffen stapelen zich niet op in de weefsels zoals bij vingerhoedskruid (Digitalis). Daardoor kan meidoorn jarenlang zonder gevaar gebruikt worden.

Thee wordt gemaakt van gedroogd blad, bloem en soms de vrucht.

Bij hartkloppingen, onregelmatige hartslag: Crataegus-tinctuur: driemaal 15 druppels per dag in lauw water. Afkooksel van 2 tl bloem, blad en bes per kop kokend water en gedurende 5 minuten laten trekken. 2 à 3 kopjes per dag drinken en eventueel zoeten met honing.

Wil je een uitstekend kant-en-klaar middel dat je hart versterkt: Crataecin van Fytobell zal je helpen. Je vindt het in apotheken met CNK-nummer: 2645-489. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.