Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoeveel en wat moet je drinken tijdens de hitte?

Met deze hitte moet je voldoende drinken om problemen te voorkomen. Met deze hitte moet je voldoende drinken om problemen te voorkomen.

 

De hitte duurt nu al bijna twee maanden en dat ondervinden ze ook op de spoedafdelingen van ziekenhuizen. Vooral kinderen en bejaarden komen er meer dan anders hulp zoeken. Veel oudere mensen hebben last van het hart en ademhalingsstoornissen en dat komt omdat door de hitte de lucht minder zuurstof bevat. Wie al hartproblemen had, komt daardoor nog meer in de problemen. Bovendien drinken zowel kinderen als ouderen veel te weinig, omdat hun dorstgevoel hen geen juiste indicatie geeft. Bij het ouder worden vermindert de juistheid van het dorstgevoel, waardoor ouderen (maar ook kinderen) veel te weinig drinken.

Ons lichaam bestaat quasi voor 70 percent uit water. Door de hitte beginnen we te zweten. Een natuurlijke reflex van het lichaam om af te koelen en constant de juiste lichaamstemperatuur te bewaren. Als het lichaam te weinig vocht binnen krijgt, komt het in de problemen. Zowel nieren, bloedsomloop en hart komen dan onder druk.

Oplossing: veel meer drinken. Geen alcohol, maar wel water, thee, soep. Je moet niet wachten tot je een dorstgevoel krijgt, want dan heb je al een dehydratatie. Dat dorstgevoel komt te laat.

Als je voldoende drinkt, krijgt het lichaam een betere doorbloeding en zal de huid zichzelf gemakkelijker kunnen afkoelen. Als je meer beweegt (stapt of aan sport doet of in de zon zit) moet je nog meer drinken.

En de hoeveelheid?

In normale omstandigheden is dat zeker anderhalve liter water per dag. Maar met deze hitte zweten we meer en verbruiken we meer water en mag dat gerust 2,5 tot 3 liter water per dag zijn. Ook soep, thee, koffie mag meegerekend worden. Alcoholische dranken horen daar niet bij, werken dehydratatie in de hand en belasten de bloedsomloop, dus niet doen bij deze hitte.

Afkoelen kun je ook door voeten en enkels in een emmer koud water te dompelen. Als je begint te duizelen of je draaierig voelt, kan dat een teken zijn dat de bloeddruk niet meer normaal is en dat je te weinig gedronken hebt. Ook kinderen moeten voldoende drinken. Let er op als ze buiten zijn en zeker als ze in de zon lopen. Let er ook op dat hun huid voldoende beschermd is en ook het hoofd bedekt is met een pet of hoofddeksel.