Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

KATTENKRUID: trekt katten aan, maar verjaagt ratten

Wil je je kat een plezier doen: plant dan kattenkruid. Het houdt ook ratten weg! Wil je je kat een plezier doen: plant dan kattenkruid. Het houdt ook ratten weg!

 

Sommige planten danken hun naam aan het gebruik. Bij kattenkruid is dat vanzelfsprekend: het is een plant die een uitgesproken voorkeur geniet van katten. De aromatische geur van kattenkruid spreekt kennelijk tot de verbeelding van de kat. Wie zijn kat eens wil verwennen, plant een paar struiken van dit kruid. Het aroma maakt katten vooral rustig. Ze vinden het heerlijk om ermee te spelen al gaat die speelsheid soms zo ver dat ze de plant uitgraven. Wie geen kat heeft, vindt in kattenkruid een uitstekende randbeplanting om een border mee af te zomen en bovendien komt het ook van pas in salades en vleesschotels... en het heeft ook nog wel een geneeskrachtige betekenis.

Kattenkruid komt voor in de gematigde klimaatzones van Europa en Azië. De naam is ontleend aan de Italiaanse stad Nepi - in de Romeinse tijd Nepete - waar destijds een bepaald soort kattenkruid rijkelijk groeide. Het kruid heeft een sterk aroma, dat vrijkomt zodra het blad wordt fijngewreven. Katten zijn dol op de geur. Ze rollen zich in de planten en bijten er twijgjes af. Vandaar de Nederlandse naam kattenkruid. Kattenkruid heeft een kalmerende werking en bevat stoffen die ook in valeriaan voorkomen.

Kattenkruid wordt tegenwoordig nauwelijks nog medicinaal gebruikt. Het is echter een kruid dat koorts kan verlagen, kramp opheft en transpiratie bevordert. De plant bevat citronella, thymol en pulegon. Hete thee van kattenkruid smaakt muntachtig en laat je behoorlijk zweten, wat goed is bij griep en verkoudheid. Inwendig kan kattenkruid heilzaam werken bij hartkloppingen als gevolg van spanning, bij spijsverteringsproblemen, slapeloosheid, diarree, buikkrampen en prikkelbaarheid.

Uitwendig helpt het extract om hoofdhuidirritaties tegen te gaan.

Kattenkruid houdt wel de ratten weg, want die zijn er niet zo dol op. Leg daartoe bosjes van het kruid neer op plekken waar je anders rattengif zou strooien.