Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Kaasjeskruid tegen insectenbeten

Wil je een zachte huid en wil je insectenbeten snel behandelen: gebruik kaasjeskruid dan wordt je huid streelzacht. Wil je een zachte huid en wil je insectenbeten snel behandelen: gebruik kaasjeskruid dan wordt je huid streelzacht.

 

Door de warme zomer zijn er ook veel insecten. Het gebeurt dagelijks dat iemand in het gezin of de familie gestoken of gebeten wordt door een insect: mug, bij, wesp, enz… Het eerste wat je moet doen, is een ijsfrictie toepassen, dan verspreidt het gif zich niet zo gauw en vermindert de jeuk en het steken sneller. Er is ook hulp van de natuur: kaasjeskruid.

Vroeger had het groot kaasjeskruid (Malva sylvestris) de reputatie werkelijk een „allesgenezer” te zijn. Al wordt de lofzang vandaag iets minder goed gehoord, toch kan het kruid nog steeds op een natuurlijke manier bijdragen tot onze gezondheid. Net als bij heemst zorgen de slijmstoffen van deze plant voor een verzachtende werking, vooral voor wat de huid en de luchtwegen betreft. Kaasjeskruid… en je kan weer opgelucht ademhalen!

Vroeger verwees men wel eens naar kaasjeskruid als het „Herba omniumobium” of het kruid voor alle kwalen. Het blijkt dat kaasjeskruid reeds vanaf 700 v.C. bekend was als geneesmiddel voor de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen. Ook vandaag kan het nog helpen bij diverse gezondheidsprobleempjes, al is het lijstje toch aanzienlijk ingekort. Net zoals bij heemst zit de kracht van het groot kaasjeskruid in de slijmstoffen die in alle delen van de plant, vooral in de bladeren en bloemen, aanwezig zijn. De actieve bestanddelen werken ontstekingswerend en verzachtend. Vooral de luchtwegen ondervinden hier de voordelen van.

Gebruik het aftreksel van kaasjeskruid (30g kruid op 1l water) als warme drank of gorgelmiddel bij een vervelende hoest, bronchitis of heesheid. Ook een droge keel kan je op deze manier perfect smeren. Naast de luchtwegen brengt kaasjeskruidthee ook soelaas bij maag- en darmstoornissen of aandoeningen van de urinewegen. De koude thee vormt trouwens tevens een uitstekend huidwater. Je kan het vocht uitwendig ook nog gebruiken in een kompres om geïrriteerde huid te verzorgen. Ruwe handen en voeten worden terug zachter wanneer je ze regelmatig baadt in kaasjeskruidwater. In sommige kruidenboeken staat kaasjeskruid ook aangeschreven als een uitstekend middel tegen insectenbeten. In de Middeleeuwen bereidde men het groen als spinazie.