Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Zomerweer: tekenweer

Een tekenbeet is gevaarlijk als de teek besmet was. Dat is ook gevaarlijk voor je huisdier. Een tekenbeet is gevaarlijk als de teek besmet was. Dat is ook gevaarlijk voor je huisdier.

 

Ieder jaar opnieuw wordt er voor gewaarschuwd en dat is terecht: let op voor de teken. Een tekenbeet is niet gevaarlijk, tenzij die teek besmet was met de borrelia bacterie en dat weet je niet op voorhand. Dus kan je maar beter voorzichtig zijn als je gaat wandelen in de natuur.

Liefst kleding met lange mouwen, een lange broek en de broekspijpen in de sokken steken. Geen blote benen of armen en zeker geen blote rug of diep decolleté. Teken voelen menselijke warmte afkomen, en laten zich uit het struikgewas of de bomen op het slachtoffer vallen. Dat kan ook een dier zijn zoals je hond bijvoorbeeld en die kan dan ook besmet worden door de teek en de ziekte van Lyme krijgen.

Die ziekte van Lyme tast langzaam het zenuwstelsel aan. Als de tekenen verwaarloosd worden of niet zijn opgemerkt, dan kan het gif langzaamaan het zenuwstelsel ondermijnen, tot er niets meer aan te doen is.

Je moet dus echt voorzichtig zijn en vooral warme plekken op de huid, na een wandeling in de natuur controleren: de plooien van de elleboog, de lies, de oksels, de hals, de buikstreek enz. Ook de pels van de hond moet onderzocht worden.

Als je een rode vlek bemerkt waarin na verloop van tijd een witte kring opduikt, dan is dat wellicht veroorzaakt door de beet van een teek en moet je naar de arts, die eventueel antibiotica kan voorschrijven. Stel dat niet uit, als je iets verdacht merkt, ga naar de dokter. Hetzelfde met uw huisdier dat je vergezelde op de wandeling in de natuur.

Een teek is een soort klein kevertje dat zich in de gras kan bevinden of in de bomen zit en aangetrokken wordt door de lichaamswarmte van mens of dier. Tijdens het zuigen van bloed worden ziekteverwekkende virussen en bacteriën overgedragen. Voor de hond is dat een gelijkaardige kwaal als de ziekte van Lyme bij de mens: Borreliose genoemd, veroorzaakt door een bacterie. Daardoor ontstaan ernstige en zeer pijnlijke ontstekingen van de gewrichten en typisch voor de tekenbeet: ook zenuwpijnen. Bij een hond is die rode zwelling meestal moeilijk op te merken vanwege de dikte van de pels. Als er twijfel is, kan de dierenarts er klaarheid in brengen door een bloedonderzoek.

Honden kunnen ook ingeënt worden. Voor de mens is dat nog niet het geval. Er bestaan speciale tekentangen waarmee je het beest met angel en al uit de huid van de hond kan trekken. Probeer nooit de teek met de vingers te verwijderen, of met een brandende sigaret zoals vroeger wel eens werd aangeraden, op die manier zou je het lijf leegpersen in de huid en de bloedbaan van de hond, dat zou de zaak alleen maar verergeren. Als je de teek verwijderd hebt, moet je de huid van de hond goed met ontsmettingsalcohol inwrijven. En vergeet vooral niet telkens je een wandeling in de natuur hebt gemaakt, moet je de hond op tekenbeten onderzoeken.