Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Waarom je je hond niet mag laten mee-eten van tafel

Een hond mag absoluut niet hetzelfde voedsel eten als de mens. Sommige producten zijn ronduit schadelijk en kunnen dodelijk worden. Denk aan chocolade en thee, maar ook spinazie en avocado staan op de verboden lijst. Een hond mag absoluut niet hetzelfde voedsel eten als de mens. Sommige producten zijn ronduit schadelijk en kunnen dodelijk worden. Denk aan chocolade en thee, maar ook spinazie en avocado staan op de verboden lijst.

 

Ben je een dierenvriend? Prachtig is dat! Heb je een hond? Gezellig is dat! Dan ben je ongetwijfeld vertrouwd met het feit dat je lieve viervoeter met geen millimeter van je zijde wijkt als je aan tafel gaat. Het is geen goed idee hem te laten bedelen en af en toe een hapje toe te steken. Niet zozeer omdat het niet erg hygiënisch is, niet omdat het een slechte gewoonte wordt en hij dan ook bij anderen gaat bedelen, maar wel omdat het voor je hond slecht kan zijn en af en toe ook fataal kan aflopen.

Honden moeten apart voedsel krijgen dat geschikt voor ze is en niet de hapjes van tafel krijgen die de gezinsleden heel lekker vinden. Heel wat stoffen en ingrediënten in het dagelijks voedsel van de mens zijn giftig voor de hond. Het hangt af van zijn lichaamsgewicht of hij het al dan niet zonder problemen doorkomt of zelfs overleeft.

Zo is het bekend dat chocolade giftig is voor je hond omdat het theobromine bevat. Dat is een stof die ook in thee voorkomt, maar ook in tal van andere producten. Giftig! Ook suiker is niet goed, vooral niet voor het gebit en voor de ogen. Heel wat honden zijn daardoor diabeet zonder dat het baasje het weet.

Maar ook kunstmatige zoetstoffen zijn zo mogelijk nog giftiger voor een hond. Xylitol bijvoorbeeld is een zoetstof die uit planten wordt gewonnen, vooral uit citrusvruchten. Voor de mens is dat niet giftig en zelfs minder slecht dan suiker, maar voor een hond kan dat fataal worden.

Ook stoffen uit planten zoals avocado, rabarber en spinazie kan een hond niet verwerken. Geef daarom nooit de restjes van tafel aan je hond, want in slaatjes kan avocado zitten en in puree kan ook spinazie verwerkt zijn. Jijzelf vindt dat lekker en het is bovendien ook gezond vanwege het ijzergehalte, maar voor de hond is dat vergif.

Geef daarom je hond enkel producten die voor hem bestemd zijn. En vergeet het niet: een hond is geen vegetariër en ook geen kalf. Hij heeft wel de nodige mineralen en vitamines nodig, maar de hoeveelheid is voor elk ras verschillend. Je dierenarts kan je daar meer over inlichten over het specifieke geval van jouw hond.