Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Waarom je kiwi’s niet in de koelkast mag bewaren…

Kiwi’s bewaar je beter niet in de koelkast. Ze zijn lekkerder en rijper als je die gewoon in de fruitschaal in de keuken bewaart. Kiwi’s bewaar je beter niet in de koelkast. Ze zijn lekkerder en rijper als je die gewoon in de fruitschaal in de keuken bewaart.

 

Fruit is gezond, vooral als je het als fruit opeet en niet als fruitsap. Want de vezels zijn heel belangrijk voor het microbioom, de darmflora die er voor zorgen dat je gezond blijft.

Een van de gezondste fruitsoorten naast bessen, zijn kiwi’s. Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels. Je koopt ze natuurlijk niet per stuk, maar met een bakje, of met een dozijn, of voor elke dag eentje.

Dan leg je die in de koelkast toch?

Niet doen! Want kiwi’s zijn, als je ze koopt, meestal nog niet helemaal rijp. Als je zo’n onrijpe kiwi in de koelkast bewaart, stopt het rijpingsproces. Als je die in een fruitschaal op kamertemperatuur in de keuken bewaart, zal het rijpingsproces wel voortgaan: de zuren worden afgebroken en de smaak wordt zoeter door de vruchtensuikers. De kiwi’s worden daardoor lekkerder. Ze zullen ook zachter worden en zich gemakkelijker laten eten. Bovendien zullen de vezels ook water aantrekken in het darmmilieu, waardoor de ontlasting veel gemakkelijker gaat.

Dus, tenzij je de rijping wil vertragen, moet je de kiwi’s niet in de koelkast bewaren. Op die manier heb je altijd rijpe, zoete en zachte kiwi’s aan het ontbijt en ze zijn nog supergezond ook!

Trouwens hetzelfde kan je ook zeggen van citroenen. Die hoef je ook niet in de koelkast te bewaren, maar mag je evenzeer op de fruitschaal in de keuken laten liggen. En wil je ze toch in de koelkast bewaren, wikkel ze dan eerst in aluminiumfolie of vershoudfolie. Op die manier zijn ze beschermd van de geuren en gassen die verspreid worden door andere etenswaar en vruchten.