Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Wanneer moet je zeker naar de dokter?

Veel mensen gaan te laat naar de arts. Het is dan moeilijker het probleem te genezen. Daarom hebben we een hier wat tips opgesteld met symptomen die je nooit mag veronachtzamen. Veel mensen gaan te laat naar de arts. Het is dan moeilijker het probleem te genezen. Daarom hebben we een hier wat tips opgesteld met symptomen die je nooit mag veronachtzamen.

 

Een bezoek aan de huisdokter stellen we liefst zoveel mogelijk uit. Pas als het echt niet anders kan, zetten we een voet in zijn spreekkamer.

De zeven volgende symptomen kunnen natuurlijk heel onschuldig zijn maar toch moet je beslist naar de dokter als je er last van hebt:

1) Hoofdpijnen zijn meestal geen reden om je ongerust te maken. Maar wie permanent last heeft van blijvende hoofdpijnen die zich zelfs niet met de hulp van pijnstillers laten bedwingen en daarnaast nog andere klachten vertoont (zoals duizeligheid, braakneigingen, of gezichtsstoornissen), moet zich grondig laten onderzoeken.

2) Bloedverlies bij een bezoek aan het kleinste kamertje is vaak een gevolg van constipatie. Voor hetzelfde geld kan het echter wijzen op de aanwezigheid van poliepen of zelfs kanker. Daarom mag je dit symptoom nooit negeren.

3) Ook op plotse, onverklaarbare gewichtsschommelingen moet worden gelet. Dit kan wijzen op diabetes, problemen met de schildklier of op de aanwezigheid van een tumor.

4) Vermoeidheid is een vaak voorkomende klacht. Vooral jonge moeders weten hierover mee te spreken. Als je er geen verklaring voor hebt, loop je best even bij de dokter binnen want misschien heb je een luie schildklier, een ijzertekort of lijd je aan bloedarmoede.

5) Wie niet rookt en toch last heeft van een chronische hoest, moet zich laten onderzoeken want dit symptoom kan wijzen op astma of een andere aandoening van de luchtwegen waarvoor medicatie nodig is.

6) Menstruatieproblemen mag je evenmin veronachtzamen (bvb. onregelmatige perioden, tussentijdse of zware bloedingen, bijzonder pijnlijke maandstonden). Ze kunnen een teken zijn van vleesbomen of wijzen op endometriose.

7) Ook ongewone knobbeltjes, veranderende moedervlekken of eigenaardige wijzigingen in de huid moeten altijd worden onderzocht. Meestal blijken ze onschadelijk. Maar zijn ze dat niet, dan is het beter de ellende tijdig aan te pakken.