Nieuw wandelnetwerk Velden en Meersen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert het elfde wandelnetwerk in de provincie West-Vlaanderen: V...

De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Hoe vaak moet je je bedlinnen verversen?

Sommigen weten niet goed hoe vaak je het bedlinnen moet verversen. Wel: ideaal is om de week. In deze tip verneem je hoe dat komt. Sommigen weten niet goed hoe vaak je het bedlinnen moet verversen. Wel: ideaal is om de week. In deze tip verneem je hoe dat komt.

 

Het is voor iedereen zondermeer duidelijk dat hygiëne van het grootste belang is als je gezond wil blijven. Bacteriën, virussen, schimmels, zijn er bij miljarden in elk huis. Je moet wel vermijden dat ze je ziek maken en dat betekent toch ook: hun aantal beperken.

Zo is het duidelijk dat je na elk toiletbezoek de handen moet wassen. Zo moet je in tijden van besmetting, griep, verkoudheid en dat is meer in de winter dan in de zomer, de handen vaker wassen als je iemand ontmoet hebt, de hand hebt gedrukt, contact hebt gehad.

Maar hoe zit het dan in je eigen  huis? Kan je jezelf besmetten? Jazeker kan je dat! Dus moet je er ook tegenover jezelf alles aan doen om het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te houden. Zo is het duidelijk dat als je in vieze lakens slaapt, de kans op huidaandoeningen, schimmels en roos, veel groter wordt. Als  je van de badkamer komt en je hebt de handen niet goed gewassen, dan mag je er zeker van zijn dat de lakens die bacteriën en schimmels zullen overnemen. En door de lichaamswarmte gaan ze zich ’s nachts razendsnel vermenigvuldigen.

Wat kan je dan doen?

Om te beginnen moet je de slaapkamer voldoende verluchten. Zet minstens elke dag de ramen een kwartier open. Verwarm de slaapkamer ook niet te fel. Zestien graden is de ideale slaapkamertemperatuur.

En de lakens: die moet je geregeld verversen. Dat hoeft niet elke dag, zeker niet als je voor de rest hygiënisch bent, maar wel elke week. Dat is een goede timing. Als je echt heel zindelijk en schoon bent, kan je eens een keertje veertien dagen wachten, maar het beste is toch de lakens om de week te verversen. Uiteraard moet je die in de was doen, zodat schimmels en microben verwijderd worden. Vergeet niet dat microben op de huid kleven en dat die doorgegeven worden aan het bedlinnen. Je hebt misschien producten op je huid gesmeerd en die komen ook op de lakens terecht samen met de schimmels en microben. Wassen in heet water is dus de boodschap en geregeld de lakens verversen. Het slaapt echt ook lekkerder.