Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Zwaarlijvigheid en diabetes door slecht ontbijt

Wil je zwaarlijvigheid en diabetes helpen voorkomen: ontbijt dan gezond, maar laat de suiker en de geraffineerde producten weg. Wil je zwaarlijvigheid en diabetes helpen voorkomen: ontbijt dan gezond, maar laat de suiker en de geraffineerde producten weg.

 

Het is al te gemakkelijk om problemen met de gezondheid op rekening van erfelijke factoren te schuiven. Die spelen wel een rol, maar zeker niet de hoofdrol. Met andere woorden: je hebt er vat op, je kan er iets aan doen. Zo is diabetes van het type twee in West-Europa en de geïndustrialiseerde wereld fel in opmars. Obesitas eveneens. Een van de belangrijkste oorzaken is natuurlijk de voeding. We eten vooral te zoet.

De allereerste schuld moet bij het ontbijt worden gezocht.

Als je de glycemische index van alle spijzen zou kennen, zou je beslist schrikken, laat staan de glycemische lading.

Het gevolg is dat het ontbijt verantwoordelijk is voor een geweldige piek van de bloedsuikerspiegel, precies vanwege de glycemische index. Aan alle ontbijtgranen, muesli ‘s, vlokken, koek en ontbijtgebak zoals croissants, broodjes enz, wordt suiker toegevoegd. Dat maakt de smaak wel aantrekkelijk, maar het maakt tegelijk ook verslavend en vergroot de kans op obesitas.

Door het feit dat je een plotse stijging krijgt van de bloedsuikerspiegel, krijg je ook een snelle daling, doordat de insuline aangesproken wordt om de suikers beschikbaar te maken voor het bloed. Gevolg: je krijgt nog sneller honger, met dank aan het vruchtensap, de frisdrank, de muesli, de ontbijtgranen en repen.

Wat kan je dan wel doen?

Niet ontbijten is geen optie, want dan snoep je de hele voormiddag om toch de vraag naar suikers te voldoen.

Je kan beter langzaam absorbeerbare koolhydraten gebruiken in de plaats van snelle suikers. Dat betekent: volkorenbrood, havervlokken zonder suiker, en fruit in zijn geheel, met schil en al. Vooral bessen - als het er het seizoen voor is - zijn belangrijk vanwege de antioxidanten. Ook appelen en peren en bananen mogen niet aan de ontbijttafel ontbreken vanwege de vitamines, de kalium, de magnesium.

Maar vermijd in elk geval toegevoegde suikers. Dat zal in de loop van de dag een minder vermoeiend gevoel geven en zal het hongergevoel ook langer uitstellen omdat de pieken wegblijven. Bovendien is de kans op zwaarlijvigheid of obesitas en op diabetes veel en veel kleiner. En wil je toch een zoet mondje, bijvoorbeeld in de thee of koffie, gebruik van steviolglycosiden: 200 maal zoeter dan suiker, maar nul calorieën en geen glycemische piek.

Denk daarbij aan Stevabell van Fytobell. Je vindt het in apotheken met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of via www.almed.be of via www.boverte.com.