De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Wintertijd: opgepast voor ruwe droge huid en kloven op de voeten

Kloven in de voeten, en brekende huid? Dat wordt veroorzaakt door vochttekort, te droge huid. Daar moet je wat aan doen. Kloven in de voeten, en brekende huid? Dat wordt veroorzaakt door vochttekort, te droge huid. Daar moet je wat aan doen.

 

Zeer jonge mensen hebben er zelden of nooit last van, maar mensen die een jaartje ouder worden en vooral veel binnen zitten en weinig bewegen, hebben er last van: droge voeten en gebarsten huid, kloven op de hielen.

Wat kan je er aan doen?

Om te beginnen moet je meer bewegen, want ruwe gebarsten huid en kloven op de voeten kunnen erg pijnlijk zijn en elke stap tot een marteling maken. Dan beweeg je helemaal niet meer en dat is absoluut niet de bedoeling.

De oorzaak is een minder goede bloedsomloop en ook te droge huid. De droge lucht op kantoren en in de huiskamer is daar mee verantwoordelijk voor.

Daarmee heb je ook al een deel van de oplossing: bewegen en de lucht bevochtigen. Je kan elke avond ook een voetbad nemen, liefst in lauwwarm water ofwel een wisselbad nemen, eerst warm, maar altijd eindigen in ijskoud water. Dat activeert de bloedsomloop.

Nadien kan je de voeten inwrijven met een speciale gel tegen gebarsten huid op de voeten. Vaseline is ook een oplossing, maar het beste is wolvet. Je vindt het in apotheken waar alternatieve middelen worden verkocht.

Je moet ook best een luchtbevochtiger in de woning zetten. Dat voorkomt uitdroging ook van de huid, zelfs van de huid op je voeten.

Je mag liefst niet te hete baden nemen, want te warm water droogt de huid uit, het onttrekt vocht aan je huid. Dat zie je trouwens na een warm bad aan je vingertoppen: die zijn erg gerimpeld en de oorzaak is te weinig vocht.

Gebruik bij het baden, douchen of wassen liefst een milde zeep op natuurlijke basis, zoals vroeger. Of beter nog: geen zeep en zeker geen detergent zoals afwasmiddel. Dan gaat de beschermende vetlaag van de huid verloren.

En natuurlijk voldoende vitamine C is ook van belang voor de collageenopbouw en  het bindweefsel.