De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Hoe weet je of je eieren nog bruikbaar en vers zijn?

Eieren zijn uiteraard lekker en je gebruikt het ongetwijfeld in heel wat gerechten. De vraag is, hoe kan je weten of het ei vers is. Dankzij onze tip is dat kinderspel. Eieren zijn uiteraard lekker en je gebruikt het ongetwijfeld in heel wat gerechten. De vraag is, hoe kan je weten of het ei vers is. Dankzij onze tip is dat kinderspel.

 

Eieren zijn lekker, gezond en je kan ze in onnoemelijk veel gerechten gebruiken. Maar ze moeten wel vers zijn. De vraag is hoe kan je dat weten?

Om te beginnen moet je bij de aankoop altijd naar het deksel van het doosje kijken en onderzoeken of de datum niet overschreden is, of de vervaldag niet te dichtbij komt.

Er kunnen natuurlijk altijd eieren in de koelkast achter blijven, dagen, misschien zelfs weken of meer. Hoe kan je dan weten of dat ei nog bruikbaar is.

Wel er is een heel eenvoudige truc, die oma al wist. Je moet “de truc met het water” toepassen.

Als een ei vers is dan is de luchtkamer in het ei klein.

Naarmate het ei ouder wordt, zal ook de luchtkamer groter worden. Als het ei echt over datum is, dan is de luchtkamer in het ei ook erg groot.

Je snapt het ongetwijfeld: leg het ei in het water. Als het meteen naar de bodem zakt, is de luchtkamer klein, dus vers. Zweeft het ei ergens in het midden, dan is de luchtkamer iets groter maar het ei wellicht nog goed bruikbaar.

Komt het ei helermaal naar boven drijven, dan betekent zulks dat de luchtkamer groot is en dus kan je het ei maar beter weggooien. Op die manier is het risico op vergiftiging ook voorbij.