De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Als piepende scharnieren je op de zenuwen werken

Een schurend scharniertje in huis? Dan werkt dat ongetwijfeld op de zenuwen. Dankzij een eenvoudig trucje kan je die scharnier voor lange tijd het zwijgen opleggen. Gedaan met piepen en knarsen. Een schurend scharniertje in huis? Dan werkt dat ongetwijfeld op de zenuwen. Dankzij een eenvoudig trucje kan je die scharnier voor lange tijd het zwijgen opleggen. Gedaan met piepen en knarsen.

 

Destijds werd op omroep Limburg een ongelooflijk populair radioprogramma uitgezonden: “Het schurend scharniertje”. Het piepend geluid was op zaterdagmorgen een bijzonder populair signaal om al dan niet op te staan: mooie muziek, interessante interviews en een gezellige quiz. Maar in veel huizen, gebouwen, auto’s, dozen en voorwerpen, schuurt nog altijd een scharniertje en dat is veel minder populair en gezellig. Integendeel, het kan danig op de zenuwen werken.

Er bestaan natuurlijk goede oliën om dat piepen te laten ophouden, maar niet in alle omstandigheden is het wenselijk om met de spray aan het werk te gaan: spray is soms vettig, druipt af en beschadigt de omgeving, want sommige kruipoliën bevatten solvents die nadelig kunnen zijn voor geverfde oppervlakken.

Opletten dus en eerst op een verborgen hoekje proberen!

Maar er is natuurlijk een veel eenvoudiger methode die ook in de winter van toepassing kan zijn. Ofwel gebruik je vaseline waarmee je de scharnieren inwrijft, maar ook dat is vettig, ofwel gebruik je een zacht zwart potlood. Echt waar! Want een potlood bevat grafiet en hoe zachter het potlood (nr. 0 of HB), des te meer grafiet bevat het. Welnu, grafiet is een uitstekend smeermiddel en wordt zelfs in bepaalde industriële smeermiddelen gemengd.

Bij deuren moet je de deur even optillen zodat de scharnieren goed bereikbaar zijn en dan met een zacht potlood de cilinder goed “inkleuren”. Je kan dat ook doen bij autoportieren, bij dozen, bij schuurtjes. Er bestaat trouwens ook grafietpoeder dat je kan verstuiven terwijl je de deuren en de scharnieren heen en weer beweegt.

Maar iedereen heeft wel een potlood in huis en dus kun je gemakkelijk het schurend scharniertje het zwijgen opleggen!