De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Ouderdomsziekten ook bij katten

Ook katten worden ouder en kunnen dan ook te maken krijgen met de typische ouderdomskwaaltjes. Ook katten worden ouder en kunnen dan ook te maken krijgen met de typische ouderdomskwaaltjes.

 

Ook je kat ontsnapt er niet aan, zoals elk huisdier trouwens: alles wordt een dagje ouder. Je merkt het doorgaans niet meteen op, maar ook de poes kan te kampen hebben met ouderdomsproblemen. Je kan er niet mee naar de revalidatie, je kan ze niet in een rolstoel zeten, maar je kan wel opmerkzaam zijn en een aantal voorzorgen nemen zodat het beestje dat je toch jaren vriendschap en gezelschap gegeven heeft, toch een leuke “oude dag” krijgt.

Van zodra ze een jaar of twaalf wordt, kan ze al last krijgen van typische ouderdomskwaaltjes van de kat. Vermenigvuldig de leeftijd van je huisdier met zeven à acht en dan heb je een vergelijking met wat bij mensen als oud kan worden beschouwd.

De volwassenheid bij een dier komt sneller, maar het levenseinde eigenlijk ook.

Waar moet je op letten?

Als een kat steeds aanhankelijk was tevoren en zich speels en alert gedroeg en er komt verandering is, ze wordt slomer, meer in zichzelf gekeerd, blijft liggen, dan is er wat aan de hand. Meestal gaat het dan om een probleem dat te maken heeft met pijn bij beweging.

Als de kat ouder wordt begint ze ook meer te slapen. Ze zoekt een warm plekje op in de zon, op de vensterbank of bij de radiator, om het op die manier behaaglijk warm te hebben, vooral als ze wat last heeft van artrose.

Ze zal ook meer op de schoot kruipen om geaaid te worden en blijft daar langer liggen dan vroeger, omdat het warm is en ze geknuffeld wordt.

Een kat kan ook erg veel last krijgen van haar gebit. Als daar niets aan gebeurt, dan krijgt het dier ook last met de spijsvertering, gaat ze vermageren en wordt ziek. Flinke vermagering is bovendien ook een alarmteken. De dierenarts moet onderzoeken of er geen darmproblemen zijn, geen nierproblemen, geen last aan de lever. Desnoods zal een bloedonderzoek informatie geven. Pijn aan het gebit is ook voor een kat zeer vervelend.

Oudere katten kunnen ook tumoren krijgen. Als je ergens een zwelling voelt, een knobbel, of een wonde die niet geneest en begint te etteren: meteen naar de dierenarts! Ook de ogen zijn gevoelig bij katten. Ze kunnen evenals de mens last krijgen van catarre. Van zodra je een vliesje over het oog bemerkt, kan je weer best op consultatie, want de kat kan hierdoor blind worden. Begint de kat plots veel luider te miauwen dan tevoren, dan heeft ze ongetwijfeld een gehoorprobleem. Ze gaat luider miauwen omdat ze zichzelf moeilijker hoort. En als een kat plots minder proper wordt, dan kunnen er doorbloedingsstoringen in de hersenen zijn, of misschien een tumor, of een blaasontsteking. Vandaar het grote belang van geregeld onderzoek van zodra de kat wat ouder wordt. Als je een ander gedrag merkt bij je kat, wees dan alert en ga naar de dierenarts.