De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zo blijven je koplampen schoon en sneeuwvrij

Eigenlijk is het heel eenvoudig om je koplampen vrij te houden van smurrie, sneeuw en smeltwater: pas gewoon onze tip toe en rijden ’s avonds wordt een stuk veiliger. Eigenlijk is het heel eenvoudig om je koplampen vrij te houden van smurrie, sneeuw en smeltwater: pas gewoon onze tip toe en rijden ’s avonds wordt een stuk veiliger.

 

We hebben wel genoeg sneeuw te verwerken gekregen de jongste dagen. Vooral in Oost- en West-Vlaanderen hebben ze het geweten. Meer dan 1000 kilometer file, om van de ochtend- en avondspits in de duisternis maar te zwijgen.

De sneeuw viel met bakken uit de lucht en hechtte zich niet enkel aan de wegen, ook op de auto’s, de voorruiten en vooral ook de koplampen.

Sneeuw, regen, modder, smeltwater hechten zich aan het glas van de koplampen, zodat de zichtbaarheid bij duisternis fel vermindert. Je kan niet om de haverklap uitstappen om de koplampen schoon te vegen. Er zijn wel auto’s die uitgerust zijn met glasverwarming van de koplampen, maar lang niet alle wagens zijn daar van voorzien, trouwens het lost het probleem van vuil smeltwater en modder nog niet op.

Wat kan je doen om dit zeer vervelende euvel te vermijden of liever te voorkomen.

Eigenlijk is het bijzonder eenvoudig om je koplampen vrij te houden van vuil, modder, sneeuwregen die het glas minder doorzichtig maken. Je kan trouwens die truc ook toepassen in de zomer, want het werkt evengoed tegen insecten.

Als je auto in de garage staat of onder de carport moet je het glas eerst wassen met detergent en nadien spoelen en mooi droog maken. Als het glas droog is, wrijf je het in met autowax, ja die waarmee je het koetswerk mooi “inwaxt”.

Goed opboenen. Wax bevat trouwens oliehoudende substanties, soms van natuurlijke oorsprong (carnuba) en dat is waterafstotend. Op die manier voorkom je dat het vuil, smeltende sneeuw, water, smurrie zich opstapelen tegen het glas van je koplampen.

Het zal beslist een wereld van verschil maken als je ’s avonds met je lichten aan moet rijden: veel helderder zicht.