De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Examentijd: zo werkt je geheugen nog beter!

Studenten moeten een goede methode ontwikkelen om gemakkelijk te kunnen studeren en goed te kunnen onthouden. Visolie kan daar trouwens ook bij helpen vanwege de Omega-3 vetzuren. Studenten moeten een goede methode ontwikkelen om gemakkelijk te kunnen studeren en goed te kunnen onthouden. Visolie kan daar trouwens ook bij helpen vanwege de Omega-3 vetzuren.

 

Het geheugen is een meesterlijk ontwerp. De manier waarop de hersenen informatie opnemen, verwerken en weer kunnen opdiepen en gebruiken is door geen enkele machine te evenaren. Studenten weten maar al te goed dat ze er iets moeten voor doen en dat informatie in het geheugen krijgen anders verloopt dan water in een glas gieten. Zo eenvoudig is dat dus niet.

Het opslaan van informatie in de hersenen verloopt in drie stadia: het coderen van gegevens, het opnemen van gegevens en later het ophalen van gegevens op plaatsen waar het gestockeerd zit.

Dat is gemakkelijker geformuleerd dan gedaan. Er zijn namelijk veel hersengebieden bij dit proces betrokken: de cerebrale cortex, de grote oppervlaktelaag van de hersenen, de amygdala, de hippocampus, de frontale kwabben om de gegevens weer op te halen.

Studenten kunnen gebruik maken van een paar trucjes om gemakkelijker informatie op te slaan, omdat de hersenen nu eenmaal gebruik kunnen maken van deze trucs:

- Als je studeert, herhaal de gegevens met luide stem, want het auditief geheugen versterkt het visuele.

- Probeer notities te maken. Schrijf op een bord of op een papier, maak schema’s en omcirkel de belangrijke partijen, zodat het visuele geheugen gestimuleerd wordt.

- Probeer verbanden te leggen of associaties te maken, zodat het geheugen het gemakkelijker krijgt. Men noemt dat memotechnische middelen. Dat kan je doen met namen, met gebeurtenissen, met formules.

- Splits informatie op en maak onderverdelingen. Dat is zeker nodig als je lange cijferreeksen moet onthouden. Doe het zoals bij een telefoonnummer, dat kan je gemakkelijker onthouden.

- Herhaal, herhaal, herhaal. Het brein doet er trouwens een uur over om iets goed te stockeren in het lange-termijn-geheugen.

- Zorg voor voldoende slaap: acht uur is geen luxe.

- Doe aan sport en ga minstens tweemaal per dag een half uurtje wandelen of fietsen.

- Rook niet, gebruik geen alcohol en vermijd gesuikerde producten. Eet daarentegen veel fruit en groenten.

- Gebruik een preparaat op basis van Omega-3-visolie en eet meer vis. Het is bekend dat visolie een gunstige uitwerking heeft op de hersenen en het geheugen. Studenten die visolie gebruiken worden ook rustiger en het geheugen kan meer aan.

Je vindt een goede visolie, vrij van Pcb’s en zware metalen bij Nutribell. Je kan Nutribell visoliecapsules bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com .