De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Als je waterkokertje helemaal verkalkt is

Een waterkokertje ontkalken: je kan het op vele manieren. Maar in elke koelkast is een populair product te vinden dat ideaal is om te ontkalken: coca. Een waterkokertje ontkalken: je kan het op vele manieren. Maar in elke koelkast is een populair product te vinden dat ideaal is om te ontkalken: coca.

 

Drink je veel thee, of lust je graag een heerlijk, zelf gezet kopje koffie? Wij ook!

Daarvoor heb je uiteraard koffie of thee nodig, maar vooral ook warm water. Dat kan je enkel maar maken met een waterkoker. De waterketeltjes van vroeger zijn wel ongeveer overal verdwenen, maar ze hadden hetzelfde probleem als de elektrische waterkokertjes van nu: door het leidingwater dat veel kalk bevat, zet de kalklaag zich vast op de bodem en de randen van de ketel. Is het nog een kokertje met een verwarmingsspiraal, dan zullen de weerstandspiralen er moeten aan geloven. Die aankalking is trouwens een duidelijke indicatie om te weten of je leidingwater veel kalk bevat.

Sommigen beweren dat dit goed is voor de gezondheid, anderen spreken dat tegen en beweren dat deze vorm van calcium niet kan worden opgenomen, dat moet namelijk via het voedsel gebeuren: veel vruchten en vooral veel groenten en uiteraard suiker vermijden dat een kalkrover is.

Maar het is wel niet de bedoeling dat de kalk op het keteltje blijft zitten, wel integendeel. Want met elke millimeter kalk stijgt de elektriciteitsrekening om een litertje water te koken. Bovendien duurt het ook veel langer en gaat uiteindelijk de waterkoker er door kapot.

Ontkalken is de boodschap.

Iedereen weet dat azijn, of een zuur product de vijand is van kalk. Vandaar dat je moet opletten met zure vruchten en groenten zoals citroenen en tomaten op kalksteen. Laat dus nooit een citroen druppelen op een keukenblad van blauwe hardsteen.

Dit principe kun je natuurlijk toepassen op je waterkoker: azijn koken, of citroensap.

Maar er is nog een even goed, misschien zelfs beter product, want niet iedereen heeft altijd azijn bij de hand: gewoon Coca-Cola. Dat bevat fosforzuur en maakt meteen korte metten met de kalkaanslag op je waterkoker.

Gewoon een flesje coca in de waterkoker gieten, flink laten doorkoken en op een paar minuten tijd heb je een brandnieuw waterkokertje. De kalk is verdwenen.

Uiteraard moet je het kokertje nadien flink goed uitspoelen, anders smaakt je koffie of thee naar cola.