Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Hoe kan je weten dat je kat gelukkig is bij jou?

Om te weten of je kat zich goed voelt bij jou thuis, moet je op haar gewoonten letten. Ze geeft dat te kennen met duidelijke signalen. Om te weten of je kat zich goed voelt bij jou thuis, moet je op haar gewoonten letten. Ze geeft dat te kennen met duidelijke signalen.

 

Katten zijn eigenzinnige, vreemde dieren, maar de meeste mensen zijn er dol op, omdat ze vinden dat ze erg aanhankelijk zijn, bijna mensentaal verstaan en zich gemakkelijk “thuis” voelen.

Dat is natuurlijk een erg persoonlijke perceptie, want honden zijn eigenlijk intelligenter dan katten, verstaan meer begrippen en kunnen gemakkelijker iets aangeleerd worden. Maar een kat is huiselijker, gezelliger, zachter, donziger, snoeziger en vul zelf maar in, hoe je je bloedeigen kat zou omschrijven.

De vraag is evenwel, hoe weet je zeker dat de kat zich in haar nopjes voelt en zich bij jou thuis voelt.

Er is een aantal aanduidingen die op onmiskenbare wijze te kennen geven dat de kat zich in haar sas voelt bij jou.

- Om te beginnen als ze met de staart stijf omhoog loopt en af en toe een met het topje van de staart een beetje wiebelt, dan voelt ze zich in jouw omgeving en in jouw huis, prima in haar nopjes.

- Een andere duidelijke aanduiding is dat ze als je in de zetel aan het rusten bent, of tv-lijkt of leest, ze meteen op je schoot springt en zich daar behaaglijk neervlijt.

- Nog een teken: als ze met de poten als het ware ter plekke begint te trappelen. Dat is een soort overgeërfd oerinstinct dat ze toepaste destijds op de buik van haar moeder om op die manier de melk te laten komen. Als ze dat blijft doen in jouw omgeving, voelt ze zich behaaglijk bij jou zoals in haar “kindertijd”.

- Als ze met geloken ogen af en toe knippert, de ogen sluit en ze dan weer op een kier zet om naar jou te lonken, dan voelt ze zich in haar nopjes bij jou.

- Als ze begint te spinnen op je schoot of naast jou en dat langdurig doet. Een teken van behaaglijkheid!

- Als ze ’s morgens als je opstaat naar je toekomt en tussen je benen begint te laveren, of met de snorharen langs je benen wrijft. Ze wil haar domein afbakenen en je benen horen duidelijk tot dat domein.

Als je deze tekenen of een paar van deze tekenen opmerkt, dan mag je er zeker van zijn dat je kat ook je vriend is en dat ze zich goed bij je voelt. Toch een hele geruststelling, niet?