Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Zo bespaar je erg veel op je verwarming

In de winter hebben we het ook graag warm, maar van de energiefactuur lopen we niet altijd meteen warm. Dus kan je best maatregelen nemen om die verwarmingskosten naar beneden te krijgen, zonder dat je aan comfort moet inboeten. In de winter hebben we het ook graag warm, maar van de energiefactuur lopen we niet altijd meteen warm. Dus kan je best maatregelen nemen om die verwarmingskosten naar beneden te krijgen, zonder dat je aan comfort moet inboeten.

 

Verwarming van de woning neemt een heel grote hap uit het huishoudbudget. In sommige woningen die niet of slecht geïsoleerd zijn is dat zelfs een bijzonder grote hap. Uiteraard kun je er zelf veel aan doen. Je moet om te beginnen nagaan of het niet veel goedkoper uitvalt als je de woning isoleert of laat isoleren. Er bestaan tegenwoordig goede en betaalbare materialen waarmee je zelf aan de slag kunt. Ook kan een huis tegenwoordig gemakkelijker vanaf de buitenkant geïsoleerd worden, zodat de impact op de woning zelf miniem is en een renovatie, een herschilderen of opnieuw behangen niet aan de orde zijn.

Daarnaast moet je eens nagaan of een nieuwe verwarmingsketel niet economischer zou zijn, dan nog jarenlang met de oude ketel voort te sukkelen en je blauw te betalen.

Er bestaan tegenwoordig gasketels die op lage temperatuur een zeer hoog rendement geven, met een waakvlam in de plaats van een steekvlam en die dus veel goedkoper werken. Laat je door verschillende firma’s inlichten over de prijs.

Tenslotte kan je in je woning zelf ook gewoontes inbouwen die energiebesparend zijn.

Trek ’s nachts de overgordijnen dicht zodat de warmte beter binnen blijft in de plaats van via de ramen naar buiten te glippen. Overdag doe je het omgekeerde zodat de zon je woning voor een stuk kan opwarmen.

Als je niet thuis bent, zet dan de temperatuur op een laag pitje en zet de thermostaat weer op van zodra je thuis bent.

Een slaapkamer hoeft ook niet even warm gestookt te worden als de living. De ideale slaaptemperatuur is 16 tot max 18 graden. Leg liever een deken meer op in de plaats van de verwarming hoger te zetten.

En je kan natuurlijk ook besluiten om een slimme thermostaat aan te schaffen. Daarmee kiest het toestel de temperatuur vanaf een vooraf ingesteld uur. Tegen dat je thuis komt, is het warm, maar als je overdag afwezig bent, blijft de verwarming uit.

Als je daar allemaal rekening mee houdt kan je energiefactuur al gauw dertig tot veertig percent lager worden, zeker als er isolatie mee gemoeid is.

Bedenk dat één graad verschil de energiefactuur met tien percent kan beïnvloeden.