Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Wat moet je doen als je hond “omgekeerd” niest?

Een hond kan net als mensen verkouden worden: niets ergs aan de hand. Een hond kan dus ook niezen: ook niets verkeerd mee. Maar als een hond omgekeerd niets, zijn veel hondenbaasjes in paniek. Onterecht! Een hond kan net als mensen verkouden worden: niets ergs aan de hand. Een hond kan dus ook niezen: ook niets verkeerd mee. Maar als een hond omgekeerd niets, zijn veel hondenbaasjes in paniek. Onterecht!

 

Honden kunnen ook niezen, net als mensen. Dat wijst uiteraard op een ontsteking van de luchtwegen. Dat gebeurt wel niet zo vaak, maar toch komt het voor. Niets om ongerust over te zijn, want net als bij mensen geneest een verkoudheid bij de hond doorgaans vanzelf.

Maar een hond kan ook omgekeerd niezen en dat is soms een vreemde ervaring. In de plaats van zoals bij normaal niezen de lucht uit te blazen en via de neus de luchtwegen op die manier vrij te maken, komt het voor dat de hond de lucht naar binnen trekt. De hond trekt dan de lucht in een krachtige stoot naar binnen. Het klinkt soms alarmerend en veel hondeneigenaren schrikken er van.

Gevolg: het baasje spoedt zich naar de dierenarts omdat hij of zij vreest dat er iets ernstigs aan de hand is met de hond.

Je hoeft je meestal daarover geen zorgen te maken, want omgekeerd niezen is doorgaans een goedaardige aandoening die bijna nooit of helemaal niet behandeld hoeft te worden.

Als het evenwel blijft aanhouden dan kan je wel naar de dierenarts gaan, omdat dit er zou kunnen op wijzen dat een vreemd voorwerp de luchtwegen in de neusholte verspert. In dat geval volstaat het om dat er te laten uithalen en het is meteen opgelost.

Maar als je hond omgekeerd niest, is dat geen groot probleem. Gewoon een paar dagen wachten en het probleem lost vanzelf op.