Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Reinig zelf de metalen filters in de afzuigkap van keuken

Als er gekookt wordt, komen dampen vrij en om te beletten dat die zich in de woning gaan verspreiden moet je die afzuigen. Maar de filters raken snel vervuild en zijn een kweekbak van micro-organismen. Daarom reinigen! Dankzij onze tip is dit kinderspel. Als er gekookt wordt, komen dampen vrij en om te beletten dat die zich in de woning gaan verspreiden moet je die afzuigen. Maar de filters raken snel vervuild en zijn een kweekbak van micro-organismen. Daarom reinigen! Dankzij onze tip is dit kinderspel.

 

In de keuken wordt gekookt, dat is duidelijk. Daar dient ze ook voor. Bij het koken komen dampen vrij, dat is ook normaal en die verspreiden zich normaal gesproken in de woning, wat niet aan te bevelen is. Daarom dient ook de afzuigkap om te beletten dat de vettige dampen van het kookproces zich in de woning zouden gaan verspreiden.

Het merendeel van de dampen worden gelukkig door de afzuigsystemen opgezogen en naar buiten geleid. Vooraan zitten meestal filters. Bij sommige types zijn dat vervangbare synthetische weefsels, maar bij andere zijn dat metalen filters. Dat is weliswaar de betere soort, maar het heeft zowel voor- als nadelen.

Het vet blijft er gemakkelijk in vastkleven, maar ze moeten wel op tijd en stond gereinigd worden. Doe je dat niet, dan wordt het een verschrikkelijk vettige boel en kunnen allerhande ziektekiemen zich ontwikkelen en geurtjes zich gaan verspreiden in huis.

Dat willen we niet en dus gaan we die geregeld reinigen, zeker om de maand, en beter nog om de veertien dagen.

Neem een grote kom waarin ruimte genoeg is om de metalen filters helemaal in onder te dompelen en vul die met kokend heet water. Voeg aan dit water een paar koffielepels natriumbicarbonaat toe, maar doe dit zeer geleidelijk, want alles gaat borrelen en bruisen. Als het natriumbicarbonaat opgelost is, leg er dan de metalen filters in. Je zal zien dat het vet en het vuil geleidelijk oplossen en je zal er van versteld staan hoeveel vet aan de oppervlakte zal gaan zweven.

Schrik niet, het vet zal zich ook op de wanden en de bodem van de kom neerzetten en die ga je nadien moeten reinigen met een detergent.

Laat de filters drogen en zet ze weer op hun plaats. Je kan weer naar hartenlust koken zonder dat zich kwalijke, vettige dampen in de leefruimte zullen verspreiden.