VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Zo maak je stroeve ritsen weer soepel

Een stroeve of vastzittende rits kan je gemakkelijk “smeren” dankzij onze geweldige tip. Een stroeve of vastzittende rits kan je gemakkelijk “smeren” dankzij onze geweldige tip.

 

Een rits die stroef zit en maar niet wil schuiven, kan danig op de zenuwen werken. Stel dat je ’s morgens gehaast bent en in je rok of broek schiet om snel de bus of trein nog te halen, maar de rits blokkeert, is stroef en je kan die alleen maar met veel moeite en sleuren in beweging krijgen… dat is toch om gek van te worden.

En doorgaans zijn het altijd dezelfde ritsen die maar niet willen schuiven. Dan heb je zin om het kledingstuk meteen weer naar de winkel te dragen en eens grondig je gedacht erover te zeggen. Dat helpt niet en dat is ook niet nodig. Want de oorzaak ligt doorgaans bij de wasbeurten, waardoor de ritsen hun gladheid verliezen en niet meer soepel functioneren.

Daar kan de ontwerper, het modehuis, of de winkel helemaal niets aan doen. Dan moet je de truc van de mecaniciens toepassen en een beproefd middel inzetten dat altijd werkt: grafiet. Want grafiet is een prima smeermiddel. De vraag is alleen maar hoe kan je dat grafiet op de rits krijgen zonder dat er vlekken gemaakt worden die je mooie kleding naar de vaantjes helpen.

Heel simpel: neem een gewoon potlood, ja een potlood om te schrijven. Kies bij voorkeur een zacht potlood, dus een nummer nul, oftewel HB. Het hoeft geen scherp geslepen punt te hebben, maar er moet wel schrijfzwart vrij zitten. Daarmee wrijf je nu de beide kanten van de rits in. Het krijgt misschien wel een kleurtje (zwart) maar als je nu de rits een paar keer heen en weer hebt getrokken, is de verkleuring door het potlood weg.

Dat is de beste manier om een rits te smeren zodat die vanzelf weer open en dicht ritst.

Zo zul je zeker op tijd de trein of de bus halen, zonder je druk hoeven te maken over een vast zittende rits.