De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Waarom moet je te droge lucht in de winter vermijden?

Als je gezond wil blijven ook in de winter, dan is het van belang de kamers geregeld te verluchten en te zorgen voor een voldoende vochtigheid in de lucht. Als je gezond wil blijven ook in de winter, dan is het van belang de kamers geregeld te verluchten en te zorgen voor een voldoende vochtigheid in de lucht.

 

Neen, het is zeker geen zomerweer meer. De ramen en deuren zijn al lang dicht, soms te potdicht en de verwarming staat al een poosje aan. Om energie te sparen wordt alles supersterk geïsoleerd, om toch maar niet te veel energie te verbranden. Het gevolg is dat we soms met bedorven lucht in huis vertoeven, waar een mengelmoes van normale ademlucht met voldoende rijke zuurstof, maar ook luchtjes van solventen van verf, behang, meubilair, gordijnen en vloerbekleding in zitten.

Als we niet voldoende verluchten is de lucht van slechte kwaliteit, kunnen we in het beste geval hoofdpijn krijgen, maar ook ferm ziek worden. Het is een typisch verschijnsel dat studerende kinderen vaak hoofdpijn hebben of zich moeilijk kunnen concentreren doordat de ademlucht vervuild is. Vooral formaldehyde hoort daar bij, een solvent dat gebruikt wordt voor de fabricage van moderne meubelen. Regelmatig verluchten is dus de boodschap. Maar er zijn nog meer redenen om regelmatig de ramen en deuren open te zetten, al was het maar voor vijf minuten: te droge lucht door de verwarming.

Droge lucht is het gevolg van verwarming zonder dat voldoende verlucht wordt of voldoende waterdamp in de huiselijke atmosfeer terecht komt. Dat is niet al te best voor de slijmvliezen van de luchtwegen.

Als we de binnenlucht in de huiskamer of in kantoren gezond willen houden, dan moet de relatieve luchtvochtigheid rond de 50 à 55 percent bedragen. Bij vriesweer daalt dat vaak tot beneden de 30 percent relatieve vochtigheid. Dat is niet enkel schadelijk voor de luchtwegen, maar ook voor het meubilair dat begint te trekken en te wringen.

Te droge lucht maakt ons ook ziek, want als de vochtigheid te laag wordt, zijn de slijmvliezen kwetsbaarder en krijgen we rapper te maken met hoest en griep.

Wat moet je dan doen?

Heel eenvoudig de kamer geregeld verluchten. Minstens tweemaal per dag gedurende vijf minuten de ramen en deuren openen. Zeker voor de slaapkamer en badkamer is dat van het allergrootste belang. Anders krijg je ook gemakkelijker schimmelvorming.

Daarnaast is het een goed idee om in de huiskamer kamerplanten te voorzien. Ze zorgen voor een natuurlijke luchtbevochtiging. Let wel op met elektrische luchtbevochtigers. Als die niet van goede kwaliteit zijn, het water niet geregeld ververst wordt of de temperatuur niet voldoende verhoogd is, (tenzij het door middel van ultrasone geluiden gaat), is de kans niet denkbeeldig dat de legionellabacterie toeslaat en dat kan levensgevaarlijk zijn.

Maar best van al zijn kamerplanten in combinatie met regelmatige verluchting van de ruimten zoals huiskamers en burelen.