De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Hoe verf van oude scharnieren of metalen voorwerpen verwijderen?

Vaak zijn oude scharnieren of raam- en deurbeslag veel mooier dan moderne exemplaren. De kunst is om er de verf van af te halen. Dat lukt perfect met onze tip. Vaak zijn oude scharnieren of raam- en deurbeslag veel mooier dan moderne exemplaren. De kunst is om er de verf van af te halen. Dat lukt perfect met onze tip.

 

Je hebt in het tuinhok of op zolder nog oude ramen of oude deuren staan en je wilt het oude metalen beslag zoals scharnieren of klinken nog gebruiken, maar ze zitten compleet onder dikke lagen verf. Wat kan je er dan mee doen? De verf verwijderen uiteraard, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend.

Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar voor een particulier is dat evenmin vanzelfsprekend. Zo kan je zandstralen, maar wie heeft zo’n installatie? Of je kan een afbijtmiddel gebruiken, maar voor zo’n kleine klus is een hele bus afbijtmiddel een dure zaak en bovendien is niet alle metaal geschikt om een afbijtmiddel te gebruiken. Of je kan een hittebron gebruiken zoals een haardroger of een verfafbrander, maar het gebeurt heel dikwijls dat dit geen goede methode is omdat het hout in de omgeving wordt beschadigd en bovendien komen door de hitte ook schadelijke dampen vrij. Dus moet je dat niet doen in een gesloten ruimte.

Maar er is een veel eenvoudiger oplossing.

Schroef de scharnieren los en leg ze in een kommetje zeer heet water waarin je wat detergent hebt gedaan. Hou het water mooi aan de kook. Laat een tijdje pruttelen en neem alles van het vuur af.

Laat het water met de scharnieren of het deurbeslag nu overnachten in het hete water. Het zal wel langzaam afkoelen, maar dat hindert niet.

’s Anderendaags kun je de voorwerpen uit het water halen en de verf wrijf je er zo van af. Misschien moet je voor de kleine tekeningen (als die er zijn) of voor dieper gelegen gedeelten een fijne stift, een oude schroevendraaier of een sterke tandenstoker gebruiken.

In elk geval zijn je scharnieren als nieuw. Mocht het nog niet helemaal bevallen, leg ze nog een nachtje in cola. Nadien goed afspoelen en droog blazen met een haardroger. Je hebt nu prachtige oude scharnieren die er als nieuw uitzien en die je weer kan gebruiken.