De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zo blijven je snijbloemen veel langer fris

Bloemen zijn een pracht in elke woning. Het probleem is dat ze zo rap verwelken. Daar kan je wat aan doen. Dankzij onze tip gaan ze dubbel zolang mee. Bloemen zijn een pracht in elke woning. Het probleem is dat ze zo rap verwelken. Daar kan je wat aan doen. Dankzij onze tip gaan ze dubbel zolang mee.

 

Bloemen uit de tuin? Die zijn er uiteraard nu niet. Misschien wel gedroogde exemplaren zoals Hortensia. Maar de stormwind van de laatste dagen zal er wellicht korte metten mee gemaakt hebben. Maar bloemen brengen wel sfeer in huis, en kleur… Jammer dat ze zo rap verwelken en dat is zonde voor het geld. Want een mooi boeketje kost al rap een flink aantal Euro’s. Altijd leuk als je ze als cadeau krijgt, maar minder leuk als je een fors bedrag moet uitgeven om die vrolijke kleuren zelf in huis te halen.

Dus zou het op zijn minst prettig zijn mochten ze wat langer kunnen blijven staan vooraleer te verwelken. En dat kan zeker als je onze tip toepast.

Om te beginnen moet je de bloemen altijd in een schone vaas zetten. Als je bloemen van de vorige keer eruit neemt, mag je de nieuwe bloemen niet zomaar in hetzelfde water zetten. Je moet dat “oude” water weggieten en bovendien is het van belang dat je de vaas goed schoon maakt. Dat betekent dat je de vaas moet afwassen met heet water. Laat er zelfs een tijdje heet water in staan, maar let er wel voor op dat het glas niet barst van de hitte. Op die manier krijg je de bacteriën klein en dat is precies de bedoeling. Bloemen verwelken sneller als ze in aanraking komen met een milieu waar veel bacteriën zitten. Dus: vaas schoonmaken is een absolute voorwaarde.

Nadien kan je het trucje van de bloemisten toepassen. Om te beginnen de vaas vullen met echt zuiver water. Daarna de stelen van de bloemen met een heel scherp mesje inkorten met een schuine snede. Ook het mes moet zuiver zijn.

Daarna doen je anderhalf tot twee koffielepeltjes poedersuiker of kristalsuiker in het bloemenwater. Bloemen zijn er dol op en ze zullen ook veel langer mooi blijven en frisser bloeien.

Als je het water ververst, moet je weer dezelfde procedure toepassen. Op die manier kosten je bloemen maar half zoveel, want ze gaan dubbel zolang mee.