De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Hoe verhinderen dat je kat in huis alles kapot krabt?

Katten hebben de neiging om overal te gaan krabben. Als ze dat doen in je gordijnen of aan je beste meubels, moet je hen dat snel afleren en dat kan dankzij onze tips. Katten hebben de neiging om overal te gaan krabben. Als ze dat doen in je gordijnen of aan je beste meubels, moet je hen dat snel afleren en dat kan dankzij onze tips.

 

Heb je een kat? Leuk is dat. Je hebt ongetwijfeld veel vriendschap van zo’n diertje. Als ze zich bij jou thuis voelt, zal ze dat ook laten merken op vele manieren. De meeste van die manieren zijn erg prettig, zoals het rond de benen flaneren, of met haar hoofd tegen je hand of je benen wrijven, maar ook minder prettige, zoals in de gordijnen krabben, of haar nagels in je leren zetels of je beste stoelen zetten. Dat is een heel normaal gedrag voor katten, vooral als ze niet of te weinig naar buiten kunnen. Katten moeten op een of andere wijze hun nagels kunnen trimmen en de klauwen oefenen, dat is het instinct van dat dier.

Maar niet geestig, want je beste meubels kunnen in een mum van tijd geruïneerd zijn. Wat kan je dan doen om het beest op andere gedachten te brengen?

Er is goed nieuws: je kat hoeft haar klauwen niet te oefenen op meubels, gordijnen of tapijten, hoewel je dit natuurlijke, normale gedrag niet kunt stoppen en dat moet je ook niet doen. Wat je wel kan doen: haar naar de juiste plek lokken en haar van de verkeerde plaatsen doen afschrikken om te krabben:

Met andere woorden: je moet ze goede krabmanieren leren. Hoe?

-Zorg voor geschikte, kat-attractieve oppervlakken en voorwerpen om te krassen, zoals speciale krabpalen en pads.

-Moedig het gebruik van de juiste voorwerpen aan, door de kat te laten ruiken nadat je er kattenkruid hebt ingewreven. Hang er speelgoed aan en zet die op een plaats waar ze graag klimt en klauwt.

-Verwijder of bedek voorwerpen waarvan je niet wilt dat ze er gaat op krassen.

-Creëer "verboden zones" door met dubbelzijdige plakband, aluminiumfolie of een stuk vinyltapijt met het zwarte gedeelte naar buiten,  op of rond de meubels te plaatsen. Als je dat nadien gemakkelijk wilt kunnen verwijderen, kleef het dan eerst op karton.

-Plaats geschikte krabpalen of pads naast verboden voorwerpen.

-Probeer een kruidenspray om de geurmarkeringen van uw huisdier op meubels of andere oppervlakken te vervangen en om haar ervan te weerhouden terug te keren naar die plekken.

-Knip de klauwen van de kat wekelijks bij om schade tot een minimum te beperken.

-Als laatste redmiddel kun je de nagels van de kat bedekken met in de handel verkrijgbare, tijdelijke nageldoppen.

Als je kat doorgaat met krabben op ongewenste oppervlakken, probeer dan een onaangename sensatie of geluid te koppelen aan de gebeurtenis. Als ze op de verkeerde plaats krabt, gebruik dan een watersproeier of laat hard lawaai horen.

Op die manier zal ze het vervelend gedrag wel afkeren en blijven je meubels intact.