De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Met deze truc krijgen je koude voeten meteen warm

Koude voeten moet je mijden in de winter. Hoewel het probleem juist dan op de loer ligt. Maar dankzij onze tips zal je snel heel warme voeten krijgen en zelfs lekker slapen! Koude voeten moet je mijden in de winter. Hoewel het probleem juist dan op de loer ligt. Maar dankzij onze tips zal je snel heel warme voeten krijgen en zelfs lekker slapen!

 

Het wordt stilletjes aan winter. We waren het de laatste jaren niet meer gewoon. Deze week al gevroren, terwijl het vorig jaar in de kerstperiode ’s avonds nog 17 graden was. Een groot verschil en vooral je voeten zullen het geweten hebben.

Warme voeten zijn nochtans zeer belangrijk voor de gezondheid. Wist je dat het merendeel van de blaasontstekingen bij vrouwen zijn oorzaak vindt in koude voeten?. Niet dat de koude voeten de blaas doen ontsteken, want daarvoor zijn bacteriën of virussen nodig, maar wel dat het immuunsysteem danig onder druk komt waardoor gevoelige personen een blaasontsteking krijgen. Ook verkoudheid en griep worden wel niet veroorzaakt door koude, of koude voeten, maar ze ondermijnen de weerstand.

Conclusie: zorg voor warme voeten. Een belangrijke oorzaak van slecht inslapen, moeten we trouwens ook bij koude voeten gaan zoeken.

Maar hoe kan je tijdens de winter warme voeten krijgen? Je kan toch niet een warmwaterkruik overal meezeulen? Uiteraard niet, maar je moet wel condities scheppen om de voeten warm te houden.

Om te beginnen moet je schoenen dragen met dikke zolen, zodat je voeten goed van de koude bodem geïsoleerd zijn. Draag ook wollen sokken en trek elke dag een vers paar aan zodat klamheid door zweet van de avond tevoren vermeden wordt. Want natte sokken maken de voeten koud.

Ten derde: beweeg voldoende. Als de bloedsomloop geactiveerd wordt, heb je minder snel kou en ook minder gauw koude voeten.

En tenslotte is er een supertruc die destijds nog door Pastor Kneipp werd bedacht en sedertdien “Kneipen” heet. Als je een grasveldje hebt in je tuin, moet je  ’s avonds voor het slapen gaan een vijftal minuutjes rondwandelen in het bedauwde of natte gras. Als het gesneeuwd heeft, is dat ook uitstekend. Na een poos zullen je voeten gloeien en heerlijk warm aanvoelen.

Heb je geen grasveldje, woon je in de stad of op een flat, ook geen probleem. Laat het bad halfvol lopen met ijskoud water. Ga nu (uiteraard blootsvoets) in het bad stappen. Hef telkens de voeten hoog genoeg zodat ze bij elke stap uit het water getild worden. Je trappelt op die wijze als het ware ter plekke in het water.

Hou dit minstens drie à vijf minuutjes vol. Nadien de voeten en de onderbenen goed afdeppen en meteen gaan slapen. Wat gebeurt er: na een poos gaan je voeten heerlijk warm krijgen en wat meer is: je valt zalig en snel in slaap. Dat is trouwens ook de beste truc als je de slaap niet kan vatten. Even een halfvol bad met koud water en trappelen maar!

Laat de winter maar komen, het wordt warm aan je voeten!