De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Maak zelf je ideale stofvod voor een “appel en een ei”

Een ideale stofvod kan je zelf maken en het kost nul en niemendal. Een ideale stofvod kan je zelf maken en het kost nul en niemendal.

 

Stof is onvermijdelijk. Neen, we bedoelen niet de stof tot nadenken, maar HET stof dat overal in de wereld en liefst in je huis neerdwarrelt. Je kunt ramen en deuren niet gesloten houden, niet in een glazen kast gaan leven en wonen, geen stofafzuiging voorzien in elke kamer. Dus moeten we er ons bij neerleggen dat er overal stof kan liggen. Als je dat er een paar jaar laat liggen valt het op en is het ongezond, want veel mensen zijn allergisch aan huisstof: er kunnen mijten in komen en allerhande ziekmakende factoren kunnen er zich aan binden.

Wat doen we dan? U raadt het: het stof wegnemen, opzuigen met de stofzuiger, of met de stofvod. Dat laatste is een onmisbaar gebruiksvoorwerp en als je er zo een aantal verslijt, weet je hoeveel die dingen kosten. Maar daar hebben we nu een prima tipje voor: maak zelf je ideale stofvod.

Want niet alle stofvodden zijn van uitstekende kwaliteit, wat wil zeggen, ze nemen niet allemaal evengoed het stof weg. Sommige verplaatsen alleen maar het stof en dan heb je er meer nadeel dan voordeel van.

Een goede stofvod moet het stof absorberen, opnemen in de structuur van de vod zelf.

Wat is dan een ideale vod?

Dat is een stofvod die het stof naar zich toetrekt en dat kan je best bereiken met statische elektriciteit. Daarom moet een goede stofvod statisch elektrisch geladen zijn.

Hoe doen we dat? Door het juiste materiaal te kiezen.

Neem bijvoorbeeld een oude versleten nylonkous. Dat is synthetisch materiaal en wordt gemakkelijke elektrostatisch geladen. Wrijf hiermee over een meubel en al het stof hangt aan de nylonkous. Je verplaatst het stof niet, je trekt het aan.

Dat is ook zo met fleece.

Heb je een oud fleece deken of een fleece kledingstuk dat je niet meer kan dienen, dan kan  je er een ideale stofvod van maken. Wikkel dat deken een paar keer rond een oude borstel, knip er stroken in en wrijf daarmee over kasten, boeken, deuren, tabletten en die zijn in een wip stofvrij.

Geen fleece of nylonkousen meer weggooien, maar geef ze dus een tweede leven als een ideale stofvod.