De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Waarom wordt een hond soms agressief?

Een hond of een huisdier dat agressief wordt, voelt zich meestal bedreigd, heeft honger, wordt uitgedaagd of is ziek. Ofwel ligt het aan de “opvoeding” door het baasje? Een hond of een huisdier dat agressief wordt, voelt zich meestal bedreigd, heeft honger, wordt uitgedaagd of is ziek. Ofwel ligt het aan de “opvoeding” door het baasje?

 

Af en toe lees je in de krant dat mensen, vooral kinderen, gebeten zijn door honden. Ligt het aan de hond? Ligt het aan de kinderen? Ligt het aan de omstandigheden?

In elk geval zullen de meeste honden niet zomaar vanzelf beginnen bijten en agressief gedrag vertonen. Dat doen ze wel als ze honger hebben, verwaarloosd zijn, of uitgedaagd worden en aangevallen of bedreigd worden op hun domein.

Het is wel zo dat sommige huisdieren, vooral honden agressief of psychotisch gedrag vertonen, maar moet de oorzaak daarvan niet veeleer gezocht worden in de houding van het baasje? Als de hond hele dagen alleen zit en zelfs ’s avonds niet mee naar buiten wordt genomen omdat de eigenaar zijn favoriete programma’s op tv niet wil missen, is het niet te verwonderen dat het dier gestoord reageert omdat het zijn normale fysieke behoeften niet kan uitleven en voldoen. Deze reacties hebben dus niets te maken met het ontbreken van gespecialiseerde dure trainingen maar eerder met het verwaarlozen van de eigen behoeften die elk dier toch heeft. Zowel een hond als een kat moeten geregeld „gelucht worden” en naar buiten kunnen. Een kat moet dat bij voorkeur op eigen initiatief kunnen. Als dat niet gebeurt, dan verandert inderdaad het karakter van het dier in kwestie.

Daarnaast hebben ook huisdieren belang bij het krijgen van volwaardig aangepast voedsel dat voor hen geschikt is. Als ze dat krijgen, hebben ze ook alle noodzakelijke vitamines en mineralen. Die kunnen eventueel worden aangevuld met speciale supplementen, maar hierover kan de dierenarts alle uitleg geven, zodat ze niet in een obscuur en vooral peperduur circuit moeten worden gehaald. De gecommercialiseerde voeding voor huisdieren bevat trouwens al heel wat supplementen, zodat aanvulling zelden noodzakelijk wordt, tenzij in geval van ziekte of een specifiek probleem.

Een baasje met gezond verstand zal deze dingen gemakkelijk kunnen onderscheiden en de juiste beslissing nemen: gewoon even naar de dierenarts als er een probleem is, die geeft wel de nodige uitleg. Bovendien geeft een dier wel aan als er iets scheelt. Een goede baas merkt dat direct op.