De Kust verwelkomt Beaufort2018

Kunst en ontspanning aan zee De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben de zesde editie van Be...

VTM koken-gezicht An Steyvers laat je van Peer proeven

Proef Peer op 78 verschillende manieren ‘Proef van Peer’, met die slogan prijst An Stey...

Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Ook planten houden winterslaap

Een plant moet je in de winter anders verzorgen dan in de zomer. Zeker niet bemesten, dat overleeft de plant niet. Een plant moet je in de winter anders verzorgen dan in de zomer. Zeker niet bemesten, dat overleeft de plant niet.

 

Marmotten, beren, vleermuizen, hazen, ze houden allemaal een soort winterslaap. Mensen niet en dus staan we er niet bij stil dat andere levende wezens en ook planten dat wel doen.

Vandaar dat veel huisvrouwen en -mannen hun planten in de winter hetzelfde regime geven als in de zomer.

Volkomen fout, want de meeste planten hebben ook een soort winterregime. Wel geen winterslaap, maar wel een winterrust.

Zelfs al vallen de bladeren niet af en stopt de sapstroom niet, toch doen veel planten het in de winter wat kalmer aan.

Dat merk je als je water geeft. In de zomer slikken ze water, maar in de winter is dat met mondjesmaat, gewoon net voldoende om niet te verdorren.

Dus wees in wintertijd spaarzaam met het gieten van de planten. Wat je wel kan doen is de bladeren een beetje benevelen vooral als de verwarming aan staat en de luchtvochtigheid wat te laag zou worden. Planten kunnen daar niet goed tegen en hebben dan de neiging van uit te drogen.

Wat je beslist niet moet doen is in de winter meststof toedienen. De planten zijn in rust normaliter en als je ze gaat bemesten voelen ze zich daar niet happy bij: ze beginnen te groeien, wat tegen hun natuur is. Dat bekomt de plant niet zo goed en raakt uitgeput. Het gevolg is een kwijnende plant met dorre bladeren en uiteindelijk een dode plant.

Wat je wel mag doen, is de plant warm houden, niet bij een koud venster zetten of in de tocht en bij voorkeur op een plaats waar veel licht is. Vooral als het om tropische of subtropische planten gaat, kun je zorgen voor voldoende warmte en licht. Maar het blijft winter en dus: niet mesten, niet te veel water, gewoon de aarde licht bevochtigen en zeker opletten voor tocht, en vorst. Dan krijg je in de lente weer een prachtige plant cadeau!