Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Hoe kan je voetschimmel vermijden

Voetschimmels kunnen zeer hardnekkig zijn. Daarom moet je meteen ingrijpen als je het merkt, maar je moet ook maatregelen nemen om het te voorkomen. Voetschimmels kunnen zeer hardnekkig zijn. Daarom moet je meteen ingrijpen als je het merkt, maar je moet ook maatregelen nemen om het te voorkomen.

 

Voetschimmels zijn hoogst besmettelijk en komen dan ook vaak voor. Het treft zowel oudere als jongere mensen en vooral zij die sportief zijn. Want voetschimmels worden doorgeven via de vloerbekleding van douchecabines in fitnessinstellingen, zwembaden, sauna’s en zelfs de eigen badkamer.

Het enige wat je kan doen om het te vermijden is zorg te dragen voor een bijzonder strenge hygiëne en een aantal maatregelen in acht te nemen.

Daarom moet je de voeten dagelijks controleren en kijken of er bijvoorbeeld geen rode wondjes of fissuren tussen de tenen kunnen zitten. Doorgaans begint een voetschimmel tussen de kleine teen en de voorlaatste teen. Daar hoopt zich ook het meeste vocht op en als er dan een schimmelspoortje bijkomt is de besmetting een feit.

Daarom:

-Controleer dagelijks de voeten op roodheid, op wondjes, of bloedingen tijdens het afdrogen.

-Droog na het bad of douche de voeten zeer goed af met een zuivere handdoek. Wrijf de voeten ook tussen de tenen goed droog.

-Trek elke dag verse sokken aan en draag ze nooit meer dan één dag.

-Trek om de andere dag een paar andere schoenen aan, want het leder van de schoenen slorpt het zweet van de voeten op en geeft het weer terug met schimmel en al erbij.

-Gebruik eventueel talk om de voeten mooi droog te houden.

-Maak af en toe een kleine wandeling in je grasperkje: blootsvoets als het kan, maar nadien de voeten goed zuiver maken.

-Ook blootsvoets in de vloedlijn van het strandwater stappen, is heilzaam voor de voeten, vooral nu het nog kan en het water nog niet te koud is. Het versterkt absoluut de voeten.

-Knip geregeld de teennagels bij, maar doe dat in rechte lijn en niet in rondingen zoals met de vingers. Als je rondingen knipt, kan de teennagel ingroeien en dat is erg pijnlijk.

-Als je in de zomer in sandalen rondloopt -wat niet slecht is- moet je er wel op letten dat je een zonnecrème gebruikt, anders verbranden je voeten zeker!

-Melkzuur verhindert dat schimmels zich ontwikkelen. Dus kan je de ruimte tussen de tenen best inwrijven met citroensap, bio azijn of Molkosan.

-Zorg ervoor dat je jezelf of je gezinsleden niet kunt besmetten door bijvoorbeeld hetzelfde washandje of dezelfde handdoek te gebruiken.

-Eet gezond en bij voorkeur zo weinig mogelijk suikers. Gezondheid en immuniteit komt ook voor een stuk van binnenuit.

-Gebruik een goede probiotische voetspray zoals FREEMED, Dan blijven je voeten gezond.

Je vindt FREEMED, probiotische voetspray in de apotheek of de betere reformwinkel, of online via www.almed.be.