Westtoer presenteert wandelmogelijkheden voor hondenliefhebbers aan de Kust

Met de hond aan zee Het provinciebedrijf Westtoer heeft voor de Kust de wandelmogelijkheden voor ho...

Nieuwe campagne rond bierbeleving in de Westhoek

‘Tournée locale’ plaatst de authenticiteit van de streek in de kijker Het provin...

Zes nieuwe tentoonstellingen over 1917 in de Westhoek

Westtoer presenteert ‘1917 Totale Oorlog in Vlaanderen’ Westtoer en zeven gemeenten uit...

Nieuwe route ‘Mijnenslag’ is afsluiter van de WOI-fietsroutes

Westtoer opent twaalfde en laatste 14-18 fietsroute in Heuvelland Naar aanleiding van de 100-jarige...

Als je kat te dik wordt: gevaar voor nierziekte

Een kat moet ook gezond eten krijgen, anders gaat ze vroegtijdig ziek worden en sterven. Vooral de nieren zijn gevoelig bij katten. Een kat moet ook gezond eten krijgen, anders gaat ze vroegtijdig ziek worden en sterven. Vooral de nieren zijn gevoelig bij katten.

 

Het is natuurlijk prettig als je kat je komt aaien, aanhankelijkheid toont en zich koestert in je nabijheid. Dat doet ze als ze doorheeft dat jij haar op tijd en stond voorziet van lekkere brokjes. Die tevredenheid straalt van haar af, vooral als de kilo’s eraan vliegen, letterlijk.

Want een kat die graag eet en niet meer op jacht hoeft te gaan, maar zich een luilekkerleventje binnenskamers kan veroorloven, wordt iedere dag wat dikker, tot… ze een probleem heeft. Dat probleem is niet enkel vetzucht, het is meestal ook een nierziekte en die wordt veroorzaakt door een overaanbod van eiwitten.

Als je de kat te veel rood vlees geeft, of kattenbrokken met rood vlees dan is de kans groot dat ze een probleem krijgt. Als je kat te dik is, ga dan even naar de dierenarts om het bloed te laten controleren, want het is best mogelijk dat er te veel bloedvetten aanwezig zijn. Dat belast natuurlijk de nieren, net als bij de mensen.

Wees dus niet al te gul met eiwitten van rood vlees. Geef de kat ook liever eens wit vlees, of nog beter: vis, vanwege de Omega-3 vetzuren.

Als de kat te dik wordt, moet je de levensstijl veranderen. Anders is de kans groot dat je je beste maatje niet lang in je omgeving zult kunnen koesteren.

Bovendien moet een kat ook bewegen. Laat haar dus af en toe eens buiten. Een tocht naar de kattenbak is niet voldoende. Ze moet eens kunnen rennen, in de bomen klimmen, de nagels aanscherpen en op de loer liggen. Dat is haar instinkt en dat moet je respecteren als je ze lang en gezond in je omgeving wilt houden.